Nyitókép: Facebook/UNHCR Magyarország

Évtizedes rekordot döntött a Németországban élő menekültek száma

Infostart
2024. szeptember 24. 12:59
Csaknem három és fél millió menekült él Németországban, ami új rekord. Az adatok akkor láttak napvilágot, amikor nemcsak politikusokat, hanem már a lakosságot is a menekültválság aggasztja, és annak – elhibázottnak tartott – kezelése miatt rohamosan csökken a kormánykoalíció támogatottsága.

A Der Tagesspiegel számolt be arról, hogy egy parlamenti interpellációra adott kormányzati válaszból derült ki, hogy a menekültek száma idén a tavaly év végi adatokhoz viszonyítva 60 ezerrel emelkedett. A tényleges "szenzációt" azonban az jelentette, hogy

az országban tartózkodó menekültek száma több évtizedes rekordot döntve 3,48 millió fő.

Utoljára ilyen magas adatot a múlt század ötvenes éveiben jegyeztek fel.

A most publikált adatok magukban foglalják a Németországban hivatalos engedéllyel tartózkodó, számos esetben évtizedek óta letelepedett menekülteket, ugyanakkor azokat a migránsokat is, akiknek kérelmét még nem bírálták el. Továbbá azokat is, akiket már kiutasítottak, de a származási országban uralkodó helyzet miatt egyelőre "megtűrtnek" számítanak.

A német lakosság négy százalékát kitevő 3,48 millió menekült közül 1,18 millió az Oroszország által több mint két éve ostromlott Ukrajnából érkezett, számuk a 2023. decemberi adatokhoz viszonyítva mostanra 45 ezerrel emelkedett.