Nyitókép: Forrás: Pixabay

Nem bírnak el a sok elítélttel az olaszok

Infostart / MTI
2024. szeptember 23. 20:46
Kormánybiztost neveztek ki a kritikus börtönhelyzet kezelésére

Rendkívüli kormánybiztost neveztek ki a kritikus olaszországi börtönhelyzet kezelésére, feladata többek között a börtönök túlzsúfoltsága felszámolása lesz új büntetésvégrehajtás intézetek építésével - közölte a római miniszterelnöki hivatal hétfőn.

Az igazságügyi és infrastrukturális tárca közös jelöltje, Marco Doglio lett a börtönökért felelős rendkívüli kormánybiztos. Mandátuma 2025. december 31. szól, és munkáját ötfős szakértői csapattal végzi. A 62 éves Doglio az infrastrukturális beruházások szakértőjeként ismert.

A miniszterelnökség közleménye szerint a kormánybiztos első számú feladata az olaszországi börtönökben jelenleg tapasztalható zsúfoltság felszámolása lesz új börtönök építésével.

A kinevezést kommentáló Andrea Ostellari igazságügyi államtitkár szerint a kormány célja, hogy jobb körülményeket biztosítson a rabok és a büntetésvégrehajtásban dolgozók számára is, “több teret, több képzési és munkavégzési lehetőséget kapjanak az elítéltek, valamint nagyobb biztonságot élvezzen a személyzet”.

Új börtönök építése a megoldás, nem a “baloldal kudarcra ítélt receptje a börtönök kiürítéséről” - nyilatkozta Ostellari.

Az ország közel 200 fegyintézetében júniusi adatok szerint több mint 61 ezer rab van, miközben a férőhelyek száma 15 ezerrel kevesebb. Az utóbbi egy év alatt közel négyezerrel nőtt a rabok száma. Május óta egymást követték a tiltakozóakciók és börtönlázadások a zsúfoltság és a hőség miatt. Idén már 62 rab vetett véget az életének, hússzal több, mint a műlt év ugyanezen időszakában.

A börtönökben szolgáló rendőrök érdekképviselete (Osapp) a nyáron sürgős beavatkozást szorgalmazott a kormánynál. Az Osapp közlése szerint vasárnap Torinó egyik börtönében egy nigériai rab öt börtönőrre támadt rá, akik közül többet megharapott. A nápolyi bíróság egyik cellájában hétfőn egy olasz rab akart véget vetni életének, és csak a rendőrök gyors beavatkozásának köszönhető, hogy öngyilkossági kísérlete nem sikerült.

A baloldali pártok a nyári lázadások során részleges amnesztiát javasoltak, valamint alternatív büntetésfajták bevezetését a börtönök zsúfoltságának enyhítésére.