Nyitókép: Pixabay

A terrorveszély árnyékában nyit ki szombaton az Oktoberfest

Infostart
2024. szeptember 21. 10:35
Nevével ellentétben már szombaton elkezdődik Münchenben a világ leghíresebb sörfesztiválja, amely több mint két évszázados hagyományokkal rendelkezik. A rendezőknek már nem az az elmúlt napok kitartó esőzései okoznak gondot, hanem a biztonság garantálása jelenti a legfőbb feladatot.

Németországot rendkívüli módon megrázta több egymást követő merénylet, különösen a több halálos áldozatot követelő mannheimi, majd a közelmúltban történt, szintén iszlamista hátterű solingeni merénylet. Legutóbb pedig épp Münchenben készült merénylet végrehajtására az izraeli főkonzultus ellen egy osztrák fiatal, a rendőrség azonban meghiúsította a tervezett támadást. A merényletek nyomán a kormány napokkal ezelőtt úgynevezett biztonsági csomagtervet fogadott el, most pedig a sörfesztivál rendezői dolgozták ki a látogatók biztonságát szolgáló intézkedések sorát.

A müncheni rendőség illetékes vezetője közölte, hogy az Oktoberfest a lehető legbiztonságosabb fesztivál lesz. Hasonló ígéretet tett napokkal ezelőtt a tartomány belügyminisztere, Joachim Hermann is. A műveleti parancsnok, Christian Huber elismerte, hogy százszázalékos biztonság nem létezik, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a müncheni rendőrség a lehető legközelebb van ennek garantálásához. "A cél az, hogy a világ minden tájáról érkezők gond nélkül ihassák a sört a fesztiválon" – jelentette ki, majd a kedélyek megnyugtatása céljából hozzátette azt is, hogy a hatóságok "nagyon absztrakt" fenyegetettségről beszélnek. "Nincs semmifajta konkrét információ arra vonatkozóan, hogy bármilyen veszély fenyegetne" – tette hozzá.

A látogatókat már a bejáratnál szigorúan ellenőrzik fémdetektorokkal is. Kések bevitele a legszigorúbban tilos. A biztonság érdekében több mint hatszáz, testkamerával felszerelt rendőr teljesít minden nap szolgálatot, folyamatosan járőröznek, és a látogatók rendelkezésére állnak. A rendőrökön kívül naponta 25-30 tűzoltó teljesít szolgálatot. Összességében a biztonsági személyzet létszáma mintegy 1500-zal több, mint tavaly.

A népünnepélynek tartott fesztivál "minden sarkát" videokamerákkal ellenőrzik. Az Oktoberfest területére autóval behajtani tilos, de a fesztivál közvetlen környékén is rendszeresen ellenőrzik a járművezetőket.

A biztonsági intézkedésekhez viszonyítva az már szinte csak "apróság", hogy a kannabisz, más néven marihuána fogyasztása a fesztivál területén szigorúan tilos. A német kormány, illetve a parlament áprilisban ugyanis – több tartomány, köztük Bajorország szembenállása ellenére – engedélyezte annak rekreációs célú, korlátozott fogyasztását.

A rendkívül népszerű fesztiválnak tavaly hatmillió vendége volt. A rendezők arra számítanak, hogy a kedvezőtlen biztonsági előjelek ellenére ezt a vendégszámot idén is elérik, sőt túl is léphetik. A müncheni Oktoberfestet 1810 óta évről évre több millió ember látogatja a hatalmas Theresienwiesén (Terézia-réten). Háborúk és járványok miatt eddig 26-szor maradt el, így az idei a 189. Oktoberfest a bajor tartományi fővárosban.