Nyitókép: MTI/AP/dpa/Sebastian Kahnert

Nehéz őszi döntésekről beszél a német pénzügyminiszter – bomlik a koalíció?

Infostart
2024. szeptember 20. 21:15
Christian Lindner, a szabad demokrata FDP elnöke rendkívüli őszinteséggel vázolta az Olaf Scholz kancellár vezette kormány előtt álló feladatokat. Az esetleges kudarcra utalva közvetve nem zárta ki a koalíció idő előtti felbomlását, a pártja kilépését.

A liberális politikus a Rheinische Post című lapnak adott interjújában "a döntések őszéről" beszélt. A felmérések szerint a szociáldemokrata SPD-ből, a Zöldek Pártjából és a Lindner vezette FDP-ből álló kormány támogatottsága szinte napról napra csökken. A hét közepén nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás adataiból az tűnt ki, hogy pontosan egy évvel a jövő őszi parlamenti választások előtt a német lakosság mindössze három százaléka támogatja a koalíció hatalmon maradását.

Ráadásul a népszerűtlenség elsősorban a gazdasági problémák miatt a három párt közül leginkább az FDP-t sújtja. A megkérdezettek többsége azon a véleményen van, hogy a párt jövő szeptemberben nem éri el a parlamenti bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt. A szeptember elején Szászországban és Türingiában tartott tartományi parlamenti választások ezt igazolták, és az előzetes felmérések szerint az FDP nem jut be a helyi törvényhozásba a vasárnapi brandenburgi választásokon sem.

Ezt követően jelent meg az interjú, amelyben a miniszter a súlyos megpróbáltatásokról beszélt. Szavai szerint a kormány rendkívüli cselekvési kényszer előtt áll, és ennek kapcsán a gazdasági kérdéseket, ettől elválaszthatatlanul a költségvetést és nem utolsósorban a menekültpolitika kezelését említette.

Lindner sorra vetette fel a kérdéseket, elsőként azt, hogy képes-e a kormány egy olyan növekedési kezdeményezés végrehajtására, amely gyökeres gazdasági fordulatot tesz lehetővé. Vajon egyetértés jön-e létre egy olyan költségvetésről, amely erősíti az oktatást, a beruházásokat és a biztonságot, ugyanakkor csökkenti az állampolgárok adóterheit? – tette fel a kérdést.

Hasonló módon vetette fel azt is, hogy képes-e a kormány olyan menekültpolitika megvalósítására, amely biztosítja a migráció nagyobb ellenőrzését és következetességét. Lindner utalt arra is, hogy szüntelen viták akadályozzák a kormányzati munkát.

A kérdésre, hogy vajon az FDP hasonló helyzetben van-e, mint 1982-ben, amikor az akkori szociáldemokrata kancellár, Helmut Schmidt által vezetett, az SPD-ből és az FDP-ből álló koalíció a liberálisok kivonulása nyomán szétesett, Lindner úgy válaszolt, hogy bátorság kell a koalícióban maradáshoz, mert fontos a stabilitás, és még lehet jó dolgokat elérni. Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a bátorság néha kockázatvállalást is jelent, mégpedig egy új politikai dinamika érdekében. Elemzők szerint ezzel a kijelentésével burkoltan a koalícióból történő esetleges kilépésre utalt.

Az interjúban Lindner vázolta, hogy pártja milyen lepéseket szorgalmaz a menedékkérők számának csökkentése, illetve a kitoloncolások felgyorsítása érdekében. Hangsúlyozta azt is, hogy

mindenről beszélni kell, ami csökkenti a német jóléti állam "mágneses hatását".

Utalt arra is, hogy éles vitái vannak a szociáldemokrata munkaügyi miniszterrel az alkalmazottak kollektív szerződéseinek tartalmát, az úgynevezett hűségpótlékot illetően, amit a munkáltatók erősen bírálnak.

Az interjúval kapcsolatban elemzők emlékeztetettek Friedrich Merz napokban adott nyilatkozatára. A CDU/CSU kancellárjelöltje azt hangoztatta, szerinte az FDP-nek a jövő őszi parlamenti választásokon csak abban az esetben maradna esélye a Bundestagban maradásra, ha idő előtt kilép a kormánykoalícióból.