Nyitókép: Ian Walton/Getty Images

Zaklatással és nemi erőszakkal vádolja Mohamed Al-Fayedet több mint 20 nő

Infostart
2024. szeptember 19. 21:47
Mohamed Al-Fayed volt a Diana hercegné oldalán meghalt Dodi Al-Fayed édesapja. A BBC dokumentumfilmjében tettek rá nézve terhelő, súlyos vallomásokat az áldozatok.

"Mohamed Al-Fayed egy szörnyeteg volt, egy szexuális ragadozó, akinek semmilyen erkölcsi iránytűje nem volt" - mondta a BBC Al-Fayed: Predátor a Harrodsnál című dokumentumfilmjében és podcastjában a milliárdos egyik áldozata, írja a hvg.hu. Azt állítja, még tinédzser korában a férfi megerőszakolta, sőt, elmondása szerint a londoni luxusáruház összes alkalmazottját a "játékszerként" kezelte a férfi, és mindannyian rettegtek tőle.

A tavaly, 94 éves korában meghalt Mohamed Al-Fayedet már életében is érték zaklatásos vádak, de a most nyilvánosságra hozott vallomások példátlanul súlyos esetekről árulkodnak. A BBC több mint 20 volt női alkalmazott tanúvallomását hallgatta meg, és bizonyítékokat gyűjtött arról, hogy

a Harrods nemhogy nem avatkozott be, de még segített is eltussolni a visszaélésekkel kapcsolatos vádakat.

A luxusáruház jelenlegi tulajdonosai megdöbbentek a vádak hallatán, és bocsánatot kértek a cserben hagyott áldozatoktól. A nőket képviselő jogi csapat egyik ügyvédje, Bruce Drummond úgy fogalmazott: a cégnél a korrupció és a visszaélések hihetetlen pókhálója épült ki.

Mint írják, a nők vallomása átrajzolja azt a képet, amely a haláláig élt Mohamed Al-Fayedről, akit kellemes, társaságkedvelő üzletemberként tartottak számon. A Harrods tulajdonosa rendszeresen bejárta az áruház hatalmas eladótereit, és kiszemelte a számára vonzónak tűnő fiatal női asszisztenseket, akiket aztán előléptetett, hogy az emeleti irodáiban dolgozzanak - számoltak be róla a korábbi alkalmazottak. Hozzáteszik,

a szörnyűségeket az üzletember a Harrods irodáiban, londoni lakásában vagy külföldi utazásokon követte el.

Az egykori alkalmazottak tehetetlenségükről számoltak be, nem tudták megakadályozni, hogy Mohamed Al-Ayed újabb és újabb lányt szemeljen ki. Emellett az is cselekvésképtelenné tette őket, hogy a megélhetésük múlt az állásukon.

A férfi fiatal lányok iránti "érdeklődéséről" a biztonsági személyzet is tudott - írják. A nők közül sokan elmondták, hogy amikor közvetlenül Al-Fayednek kezdtek el dolgozni, orvosi vizsgálaton estek át, amelynek nőgyógyászati vizsgálat is a része volt. Sokan nem látták az eredményeiket, amelyeket ugyanakkor a milliárdosnak elküldtek.

A BBC-nek megszólaló nők arról beszéltek, hogy az egész üzletben "a félelem kultúrája" uralkodott, sokak szerint a telefonokat is lehallgatták, ezért a kihasznált nők féltek egymással is beszélni. Ezt a volt helyettes biztonsági igazgató is megerősítette, aki szerint a munkájuk része volt a felvett beszélgetések lehallgatása.

Az áruház közölte a BBC-vel, hogy mélyen elítélik a történteket, és hangsúlyozzák, hogy a mai Harrods teljesen más, mint az 1985 és 2010 közötti.