Nyitókép: Forrás: X / Anne the Queen

Most már bármi felrobbanhat? - Pánikhullám söpör végig Libanonon

Infostart
2024. szeptember 19. 18:55
A közel-keleti országban az emberek attól rettegnek, hogy a zsebükben hordott, vagy épp a kezükben lévő mobiltelefon bármelyik pillanatban felrobbanhat.

Legalább 37 halálos áldozata és több mint háromezer sérültje van a két egymást követő robbantásos merényletsorozatnak. Előbb a Hezbollah terrorszervezet tagjainak személyhívói, majd a szélsőséges iszlamisták kézi rádiói robbantak fel - emlékeztet legújabb jelentésében a Reuters.

A merényletek óta pletykák és álhírek keringenek a libanoniak között arról, hogy a személyhívókon és walkie-talkie rádiókon kívül még különféle mobiltelefonok és egyéb elektronikai eszközök is felrobbantak, megölve vagy súlyosan megsebesítve a tulajdonosukat. Például a Szidón városában élő Musztafa Dzsema azt nyilatkozta a brit hírügynökségnek, hogy az általa vezetett szervizben kidobtak egy sor olyan elektronikai eszközt, amelyekről korábban azt hitték, biztonságosak.

Közben a libanoni hadsereg arra szólította fel az ország lakóit, hogy jelentsenek minden gyanúsnak tűnő elektronikai készüléket. A katonaság arról is beszámolt, hogy elővigyázatosságból felrobbantott több személyhívót, kézi rádiót és mobiltelefont.

Ugyanakkor a libanoni polgári légi közlekedési hatóság megtiltotta, hogy az utasok walkie-talkie-t vagy személyhívót vigyenek magukkal a repülőgépek fedélzetére. A Reuters szerint a keddi merényletekben meghalt két gyerek életét az apjuk személyhívójának robbanása oltotta ki.

"Természetesen félünk. A gyermekeim, testvéreim és mindenki körülöttem retteg a robbantások óta. Ki érezné magát biztonságban a történtek után?" – mondta a Reutersnek Musztafa Szibai bejrúti lakos.

A libanoni ideiglenes kormány információs minisztere szerint pánik várható, és megjegyezte, hogy a támadás "új típusú bűncselekmény a libanoniak számára". De hozzátette, hogy "sok olyan ostoba pletyka kering, mint hogy felrobbant egy kaputelefon, egy televízió vagy egy okostelefon. Ez a sok hazugság és álhír pedig csak tovább rontja a helyzetet" - hangsúlyozta Ziad Makari.