Nyitókép: Forrás: X / Lars Brugman controleert

Most Észak-Olaszországban tombol Boris - videó

Infostart
2024. szeptember 19. 18:15
Ketten eltűntek és legalább ezer embernek el kellett hagynia az otthonát a Olaszország északi részén pusztító árvizek és földcsuszamlások miatt.

A Boris nevű ciklon által okozott özönvízszerű esőzés Emilia-Romagna ugyanazon területeire zúdult, ahol már tavaly májusban is szörnyű árvizek pusztítottak. Akkor 17 ember életét oltotta ki és 8,5 milliárd eurós kárt okozott az ítélet idő - írja a The Guardian.

A brit újság arról is beszámolt, hogy a mostani heves esőzések okozta árvizek és földcsuszamlások miatt több mit ezer embert kellett kitelepíteni. Ravenna tartomány Traversara nevű településén pedig a Lamone folyó átszakította a gátat, és a vízözönben két ember eltűnt. Az iskolákban tanítási szünetet rendeltek el, mert a heves viharok miatt az utak egy része járhatatlanná vált, továbbá akadozik a vasúti közlekedés is. Több helyen a házak tetejére menekült embereket csak helikopterekkel tudták kimenteni.

"Teljes készültségben vagyunk, a mostani helyzet nagyon hasonló ahhoz, amit tavaly májusban átéltünk" - nyilatkozta Ravenna város polgármestere, Michele De Pascale a Radio24-nek. Bár egyelőre még nem követelt ember életet a viharos időjárás, a helyiek nagyon dühösek a római kormányra, mert a 2023-as árvizek után ígért védmű fejlesztésekből alig valósult meg valami.

"Az árvíz újból lerombolta az otthonunkat" - kesergett Faenza város egyik lakója, akinek a házát a tavaly tavaszi természeti kataszrtófa egyszer már lakhatatlanná tette. "Szégyen, a politikusaink semmit sem tesznek azért, hogy megvédjenek bennünket - idézte az észak-olasz városka polgárát a The Guardian.