Nyitókép: MTI/EPA-ANP/Vincent Jannink

Hollandia felmentést kér az új uniós migrációs paktum alól

Infostart / MTI
2024. szeptember 18. 16:25
A holland kormány szerdán hivatalos kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy kimaradhasson a 2026-ban életbe lépő új menekültügyi és migrációs paktumból.

„Most tájékoztattam az Európai Bizottságot, hogy Hollandia ki szeretne maradni a paktum megvalósításából. Újra a saját kezünkbe kell vennünk menekültügyi politikánkat” – közölte az X-en Marjolein Faber migrációs ügyekkel foglalkozó miniszter.

Faber az Európai Bizottsághoz címzett levelében azt írja, hogy

az új holland kormány „drasztikusan” csökkenteni akarja a Hollandiába irányuló migrációt,

„hogy továbbra is teljesíteni tudja alkotmányos kötelezettségeit: a lakhatás, az egészségügyi ellátás és az oktatás biztosítását”. A holland kormány kérni fogja a kívülmaradást az uniós szerződés módosításakor – írja Faber a levélben.

Az Európai Bizottság szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján a kívülmaradási kérelemmel összefüggésben hangsúlyozta: a menekültügyre és a migrációra vonatkozó uniós szabályok továbbra is kötelezőek Hollandiára nézve, s az így is marad az uniós alapszerződés esetleges módosításáig.

„Nem számítunk arra, hogy az uniós szerződést a közeljövőben módosítják” – mondta az uniós szóvivő. Üdvözölte viszont, hogy Marjolein Faber levelében azt írta: hogy Hollandia folytatja az év elején elfogadott és alig két év múlva hatályba lépő európai menekültügyi paktum végrehajtását.

„A holland kormány nagyon világosan fogalmazott, hogy a kívülmaradást a szerződésmódosítás megnyitása esetén tennék meg, ami most egyelőre nem fog megtörténni” – hangsúlyozta szóvivő.

A holland kormánykoalíció azt tervezi, hogy

rendkívüli állapotot hirdet, és felfüggeszti a menekültügyi törvény egyes részeit a parlament jóváhagyása nélkül.

Ez a kérdés azonban egyelőre megosztja a négypárti koalíciót, az Új Társadalmi Szerződés jobboldali párt már bejelentette, hogy nem fogja támogatni rendkívüli állapotról szóló törvénytervezet, amennyiben annak nem lesz megfelelő jogalapja.