Nyitókép: Forrás: Gold Apollo

Budapestre vezethetnek a rejtélyes közel-keleti robbantássorozat szálai

Infostart
2024. szeptember 18. 14:08
Állítólag egy magyar vállalat gyártotta azokat a személyhívókat, amelyek nagyjából egy időben robbantak fel Libanonban és Szíriában, megölve legalább tizenkét embert - köztük két gyereket -, és majdnem háromezret megsebesítve. Az InfoRádiónak nyilatkozó Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő kétli, hogy Magyarországon hekkelték volna meg a készülékeket.

A csipogókon a tajvani Gold Apollo neve és emblémája szerepel, de a cég azt állítja, hogy nem nála készültek a személyhívók. Az AP hírügynökségnek küldött nyilatkozatuk szerint a vállalat a budapesti székhelyű, BAC Consulting Kft.-vel gyártatja az AR-924 típusú készülékeket.

Hírek szerint az izraeliek betörhettek a Hezbollah kommunikációs rendszerébe és ezen keresztül annyira túlterhelték a csipogók lítium-ion akkumulátorait, hogy azok felrobbantak. Egyes szakértők azonban ezt kétkedve fogadják, és azt állítják, hogy a készülékekbe már építésükkor robbanótöltetet helyezhettek el – írja az AP.

Az üggyel kapcsolatban az InfoRádió megkérdezte Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértőt, aki kizártnak tartja, hogy a csipogókat Magyarországon hekkelték volna meg, vagy robbanóanyagot szereltek volna a személyhívókba. Az MTA doktora azt mondta, hogy ez állami terrorizmus lenne. Ezért ő inkább azon a véleményen van, hogy a robbanásokat az akkumulátorok távolról történő túlterhelésével idézhették elő.

A mobiltelefonok korában még azért használnak sokan személyhívókat, mert ezek más frekvencián működnek és így válsághelyzetben nem kell tartani attól, hogy megbénul a kommunikáció – írja az amerikai hírügynökség. Főleg kórházak és a katasztrófavédelem egységei kedvelik ezeket.

Az AR-924-et a Közel-Keleten azért is használják sokan, mert a készülék egy feltöltéssel 85 órán át üzemképes, ami nagy előny a térségben gyakori áramszünetek miatt. Ezen felül a mobiltelefon-hálózat lehallgatására használt eszközökkel szemben is védett. Emiatt választhatta a szélsőséges iszlamista szervezet is a személyhívókat a tagokkal való kapcsolattartásra.

Kis-Benedek József is úgy véli,

a személyhívók azért jobbak mint a mobiltelefonok, mert – legalábbis eddig – nem lehetett ezeket lehallgatni.

Így különösen katonai célokra remekül megfelelnek, amit az is bizonyít, hogy a zsidó állam hadserege ugyancsak ilyeneket használ már vagy 25 éve. Viszont azzal, hogy az izraelieknek sikerült meghekkelniük a Hezbollah rendszerét, új fejezet kezdődhet a katonai telekommunikációban, hiszen mostantól már a csipogók sem jelentenek biztonságot. Sőt, a személyhívók kimondottan veszélyesek lehetnek, hiszen távolból irányított bombaként lehet ezeket működtetni – hangsúlyozta a szakértő.

A robbantássorozat lehetséges következményeiről Kis-Benedek József azt mondta: szinte biztos, hogy a Hezbollah nem fogja válasz nélkül hagyni a merényleteket. Mivel pedig libanoni civilek is megsérültek elképzelhető, hogy a bejrúti kormány kimondottan bátorítja majd a szélsőséges iszlamista szervezetet, hogy álljon bosszút Izraelen.

A rendkívüli merényletsorozat nehéz helyzetbe hozta a libanoni egészségügyet is, mivel egyszerre több ezer – a legtöbb esetben súlyos – sérültenek kellett segíteni. Az ország egészségügyi minisztere újságíróknak azt mondta, hogy nagyon sok szemsérülést kellett ellátniuk, illetve számos sebesült végtagjait voltak kénytelenek amputálni.

Firas Abiad azt is közölte, hogy Törökország, Irak, Irán, Egyiptom és Szíria felajánlotta segítségét a sérültek ellátásához. Kedden késő este 15 tonna gyógyszerrel és egészségügyi felszereléssel már meg is érkezett Bejrútba az iraki légierő egyik szállítógépe.

A tajvani kereskedelmi minisztérium adatai szerint a Gold Apollo csak ebben az évben 40 ezer személyhívót adott el külföldre, míg 2022 elejétől és 2024 augusztusig összesen 260 ezer exportált. A készülékek többségét Amerikában, illetve Európában értékesítették. A libanoni biztonsági szolgálat egyik magas rangú tisztje azt közölte a Reuters-szel, hogy a Hezbollah ez év elején ötezer csipogót rendelt a tajvani cégtől.

Azt állította, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad háromgrammnyi robbanóanyagot rejtett minden egyes készülékbe.

A csipogókat pedig egy kódolt üzenettel robbantották fel egy időben. A brit hírügynökség idézte a vállalat vezetőjét, Hszu Csing-kuangot, aki azt hangoztatta, hogy ők csak a márkanevet adták, a készülék a magyar alvállalkozójuk terméke. A merényletsorozatot követően az AR-924-es személyhívó eltűnt a Gold Apollo honlapjáról.

Címképünkön egy AR-924-es csipogó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Budapestre vezetnek a rejtélyes robbantás-sorozat szálai
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást