Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Megdöbbentő beismerés: az amerikai tankok már majdnem fele odaveszett Ukrajnában

Infostart
2024. szeptember 12. 09:15
A tavaly szeptemberben leszállított 31 darab M1A1 SA Abrams harckocsikból mostanra bizonyíthatóan 14-et elveszett az ukrán hadsereg – közölte az Oryx portál.

A nyílt hírszerzési értesüléseket elemző internetes oldal csak olyan adatokat közöl, amelyeket fényképek, videók és geolokáció segítségével hitelesen tud azonosítani. A veszteségek is mutatják, milyen komoly kihívást jelent az ukránoknak a Nyugattól kapott páncélosok hatékony bevetése – írja az Army Recognition.

Az első M1A1 SA tankot nem sokkal az Ukrajnába érkezése után, idén februárban, az Avgyijivkánál dúló csatákban pusztították el az oroszok. Két hónappal később a kijevi vezérkar az összes amerikai páncélost kénytelen volt kivonni a harcokból, mert rendkívül sérülékenynek bizonyultak az oroszok legújabb fegyvereivel szemben. Az Abrams páncélos korai, M1A1 változata a hidegháborús elvek szerint épült, és úgy tervezték, hogy elsősorban egy másik tank ágyútüzének álljon ellent. Akkoriban még nem léteztek drónok, így a mérnökök nem is számoltak azzal, hogy ezekkel szemben is megfelelő védelemmel lássák el a harckocsit.

M1A1 SA Abrams harckocsi Ukrajnában. Forrás: Armed Forces of Ukraine

A portál idézte a US Army páncélos járműveinek fejlesztéséért felelős, Geoffrey Norman tábornokot, aki elismerte, hogy ezek a tankok nem felelnek meg az ukrajnai hadszíntér kihívásainak. Mint mondta: bár rendkívül erős – szegényített uránt is tartalmazó –, réteges páncéljuk van, de ez nem képes ellenállni a korszerű, harckocsi-elhárító rakétáknak, cirkálólőszereknek vagy drónoknak.

Az ukránok az amerikai tankokhoz nagyon hasonló gondokkal küzdenek más, nyugati harckocsik esetében is. A 21 átvett Leopard 2A6 páncélosból 12 megsemmisült vagy megsérült, míg a leszállított 40 Leopard 2A4 harckocsi közül 21 szintén harc közben veszett el. A helyzet még aggasztóbb a svéd Stridsvagn 122 tankkal, ami a Leopard 2 egyik változata. A 10 Ukrajnának átadott harcjárműből 7 megsemmisült vagy olyan súlyosan megrongálódott, hogy a legénysége elhagyta.

Ezzel szemben a Nagy-Britanniától kapott Challenger 2 páncélosok egészen jól állják a háború megpróbáltatásait. A leszállított 14 példányból eddig csak kettő vált harcképtelenné. Nehézkesebben mozognak mint a német vagy amerikai tankok, így az ukránok csak korlátozottan tudják bevetni ezeket.

Az Army Recognition ugyanakkor emlékeztet rá, hogy egy háborúban a harckocsik fogyó eszköznek számítanak és egyik legfőbb feladatuk a kezelőik megvédése. Ebből a szempontból a nyugati páncélosok remekül teljesítenek, mert az ezekkel harcoló ukránok veszteségei lényegesen alacsonyabbak, mint az orosz harckocsizóké.