Nyitókép: Forrás: Russian Helicopters

Váratlan helyről kapott "orosz" hadi segítséget Kijev

Infostart
2024. szeptember 11. 19:55
Portugália hat orosz gyártmányú helikoptert adományozott Ukrajnának.

"Az utolsó teherautó is elindult Ukrajna felé, rakterében Kamov Ka-32A11BC helikopterekkel" – jelentette be a portugál védelmi minisztérium. A hat forgószárnyas átadását még tavaly februárban kérték az ukránok. A gépeket felújítás és átfestés nélkül, abban az állapotukban szállítja le az ibériai ország, ahogy azokat ott üzemeltették – számolt be a hírről az Army Recognition.

A helikoptereket 2007-ben vásárolta Portugália 348 millió euróért Oroszországtól. A sárga-piros festésű gépeket eredetileg tűzoltási feladatokra, illetve légi daruként akarták használni, de az akadozó alkatrészellátás miatt 2022 áprilisa óta már egyik sem volt repülőképes. A helyzetet tovább súlyosbította, hogy az Ukrajna elleni inváziót követően Portugália kiutasította a Ka-32-ket karbantartó orosz műszakiakat. Ráadásul a hat helikopter egyike egy kisebb baleset miatt komolyabb javításra szorult volna.

Az Ukrajnának átadott egyik, korábban Portugáliában tűzoltásra használt Ka-32A11BC helikopter. Mellette az öt köbméternyi víz ledobására alkalmas bambi bucket. Forrás: Babel

Végül 2022 októberében Helena Carreiras portugál védelmi miniszter bejelentette, hogy a helikoptereket felajánlják Ukrajnának. Kijevnek azonban a tulajdonában lévő, hasonló helikopterek üzemeltetése is gondot okozott, mivel a háború kitörését követően Moszkva megszüntette az alkatrészszállítást. Végül az ukránok azért fogadták el a gépeket, hogy alkatrészbázisként használhassák, mert máshogy nem tudnák repülésre alkalmas állapotban tartani a saját Kamov helikoptereiket.

A Ka-32, az egykori szovjet haditengerészet számára kifejlesztett Ka-25 és Ka-27 civil változata. Az egyedi, egymással szembeforgó, vagyis koaxiális rotorral rendelkező helikopter hossza 12,25 méter, magassága 5,4 méter, a főrotor átmérője 15,9 méter. Két TV3-117VMA gázturbina hajtja, amelyek egyenként 2200 lóerősek. Maximális sebessége 260 km/óra, utazósebessége 230 km/óra, hatótávolsága 800 kilométer.

Tűzoltás helikopterről, bambi bucket segítségével. Forrás: Wikipédia

A Ka-32A11BC az alaptípus kanadai megrendelésre született módosítása. Erre utal a típusjelzésben szereplő két betű, a "BC", ami British Columbia rövidítése. Portugáliában a gyakori erdőtüzek oltására akarták használni. A gép külső függesztéssel, egy öt köbméter vizet befogadó, úgynevezett bambi buckettel repülhet a tűz fölé.