Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Tenger alatti optikai kábelt építene a 4iG

Infostart / MTI
2024. szeptember 11. 18:33
Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Tiranában.

A tárcavezető az albán kollégájával, Igli Hasanival közös sajtónyilatkozatában arról számolt be, hogy az Európai Unió soros elnöki tisztségét jelenleg hazánk tölti be, egy olyan időszakban, amikor a kontinens számos rendkívül súlyos kihívással néz szembe, amelyekre mindeddig nem sikerült hatékony válaszokat találni.

"Az Európai Uniónak új lendületre, frissességre, új energiára volna szüksége, és úgy látjuk, hogy mindez a Nyugat-Balkánról érkezhet meg" - közölte, hozzátéve, hogy szerinte már nem túlzás azt mondani, hogy az Európai Uniónak nagyobb szüksége lenne a nyugat-balkáni országokra, mint a nyugat-balkáni országoknak az uniós tagságra. Magyarország nemzeti érdekének nevezte, hogy a szomszédságban, a Nyugat-Balkánon fejlődés, béke és stabilitás legyen, amihez a bővítés tökéletes eszközt jelentene.

Szavai szerint a magyar kormány ezért továbbra is az EU-bővítés szenvedélyes támogatója marad, s az elnökségi időszak legfontosabb célkitűzése is ehhez igazodik. Emlékeztetett, hogy a nyugat-balkáni országok átlagosan mára több mint tizennégy éve várakoznak a belépésre.

"Mi egyértelműen úgy látjuk, hogy Albánia remekül teljesít a csatlakozási folyamatban, és ezért Albánia megérdemli a továbblépést. Ezért

a magyar elnökség az idei esztendőben két kormányközi konferencia megrendezését tervezi Brüsszelben Albánia és az EU között, amelyeken az albán csatlakozási fejezetek közül az első három fejezetcsoport megnyitása a célunk"

- fűzte hozzá, megjegyezve, hogy nincs ok a késlekedésre, az ráadásul ellentétes lenne az EU érdekeivel.

A miniszter végül érintette a kétoldalú kapcsolatok kérdését is, üdvözölve, hogy hatalmas sikereket ért el a két ország a gazdasági együttműködésben, mivel tavaly megdőlt a kereskedelmi forgalom rekordja, és a jelek szerint az Albániába irányuló magyar export is új csúcsot fog dönteni.

Három fontos ágazatban is a piacvezetők közé került három magyar vállalat Albániában.

  • A légiközlekedésben a Wizz Air nagyjából 70 százalékos részesedéssel egyértelműen az első helyen áll.
  • Az OTP csaknem 20 százalékos részesedéssel a harmadik az albán bankpiac szereplői között.
  • A 4iG a mobilszolgáltatások terén szintén piacvezető, és olyan nagyratörő tervvel rendelkezik, mint Egyiptom és Albánia összekötése tenger alatti optikai kábellel - sorolta.

"Mindez azt mutatja tehát, hogy Magyarország és Albánia együttműködése egy sikertörténet, és mi a magunk részéről készen állunk ennek a sikertörténetnek a folytatására" - összegzett.