Nyitókép: Adria Puig/Anadolu/Getty Images

Hatvanezres tüntetés Barcelonában

Infostart / MTI
2024. szeptember 11. 21:17
A helyi hatóságok becslése szerint mintegy 60 ezren vonultak fel Barcelona belvárosában szerdán, hogy a katalán nemzeti ünnep alkalmából az autonóm spanyol tartomány függetlenségéért tüntessenek. Egy felmérés szerint csökken az elszakadást pártolók tábora.

Az eseményt többedmagával szervező, Katalán Nemzetgyűlés nevű civil szervezet elnöke felszólalásában a függetlenséget képviselő pártok egységességét szorgalmazta.

"Megállapodásra lehet jutni azokban a kérdésekben, amelyek valóban számítanak. Itt vagyunk együtt. Mutassuk meg, hogy a függetlenségi mozgalom erős, átfogó, sőt intelligens, és itt senki sem adja fel!" - jelentette ki Lluís Llach.

Barcelonában 2012 óta rendeznek nagyszabású felvonulást a katalán függetlenség hívei, a résztvevők száma azonban egyre kevesebb. Például 2016-ban még több mint 800 ezren vettek rajta részt, de tavaly már csak mintegy százezren.

A katalán kormány megbízásából készült, júliusban közzétett legutolsó közvélemény-kutatás szerint tovább csökkent a függetlenséget támogatók tábora a régióban. A megkérdezettek 40 százaléka pártolja, 53 százaléka ellenzi az elszakadást Spanyolországtól.

Idén augusztusban a tartományi parlament Salvador Illát, a Katalán Szocialista Párt (PSC) első titkárát választotta Katalónia elnökévé, ezzel tizennégy év után először nem függetlenségpárti kormány vezeti a tartományt.