Nyitókép: Forrás: Ukrainian Intelligence Service

Nincs nyugta az orosz haditengerészetnek az ukrán drónoktól

Infostart
2024. szeptember 10. 08:59
Már a Fekete-tenger keleti medencéjét is veszélyeztetik az ukrán repülő és tengeri drónok.

Pár napja éjszakai riadót rendeltek el Novorosszijszkban mert a várost a tenger felől s a levegőből ukrán drónok támadták meg - írja az Army Recognition. A város polgármestere, Andrej Kravcsenko arra kérte a lakókat, hogy ne menjenek az ablakok közelébe, a tengerparton élők pedig jól zárkózzanak be. A portál szerint az éjszakai riadóval egy időben a helyi közösségi médiában több robbanásról is megjelentek beszámolók.

Másnap valamennyi strandot lezárták és az orosz hadsereg műszaki egységei átvizsgálták a tengerpartot ukrán drónok, vagy maradványaik után kutatva.Később az orosz védelmi minisztérium egy szűkszavú jelentésben közölte, hogy két tengeri drónt találtak a Fekete-tenger észak-keleti partvidékén, vagyis Novorosszijszk körzetében.

A katonai szaklap emlékeztet rá, hogy az orosz haditengerészet korábbi központja, Szevasztopol mostanra lényegében elvesztette jelentőségét. Az ukránok dróntámadásaikkal elüldözték az orosz hadiflottát, amely a legértékesebb egységeit kénytelen volt a tenger túlsó oldalán lévő Novorosszijszkban áthelyezni. De ez a biztonság sem tartott sokáig, mert az ukránok most már a Fekete-tengernek ezt a részét is támadják. Az akciókban többnyire egyszerre vetnek be repülő robotokat és önirányítású hajókat, hogy minél hatékonyabban pusztíthassák az orosz hajókat, raktárakat, javítóbázisokat, vagy kikötőket.