Nyitókép: MTI/AP

Meghalt a felgyújtott olimpikon gyilkosa is

Infostart
2024. szeptember 10. 16:02
Rebecca Cheptegei ugandai olimpiai sportolót volt barátja ölte meg.

Négy nappal azután, hogy volt barátja, Dickson Ndiema leöntötte benzinnel és meggyújtotta templomból épp hazaérő Rebecca Cheptegei ugandai olimpikon maratonfutót, a sportoló elhunyt. Cheptegei a testének 75 százalékán égési sérüléseket szenvedett, a tűzben támadója is megsérült.

A BBC most azt írta, hogy testének több mint 30 százalékán égett meg a férfi, és ő is elhunyt a kórházban. A rendőrség gyilkosságként kezelte a nő halálát.

A helyi hatóságok szerint a támadást egy Kenya északnyugati részén található kis földterület körüli vita váltotta ki.

Mint az Index írta, a 33 éves Cheptegei a kenyai–ugandai határ kenyai oldalán született, de később átköltözött Ugandába, hogy ott folytassa sportkarrierjét. Miután Kenyában nem sikerült áttörést elérnie, úgy döntött, Ugandát képviseli az atlétikai versenyeken. Cheptegei 2008-ban csatlakozott az Ugandai Népvédelmi Erőkhöz, ahol őrmesteri rangot szerzett. Karrierje során részt vett a 2024-es párizsi olimpián, ahol maratonfutásban a 44. helyen végzett. Cheptegeit szombaton temetik el szülőföldjén, az ugandai Bukwo városában.

Cheptegei a harmadik Kenyában meggyilkolt sportoló az elmúlt három év alatt, ezekben az esetekben az elkövetők gyakran az áldozatok közeli hozzátartozói vagy partnerei voltak. Ezenkívül a nők elleni erőszak is komoly probléma Kenyában; egy 2022-es felmérés szerint a nők 34%-át bántalmazták már.