Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Orosz drónt észleltek Románia légterében

Infostart / MTI
2024. szeptember 8. 19:16
Az orosz eszközt vasárnapra virradóra észlelték Románia légterében, és Tulcea megyében lehetséges „becsapódási zónát” is azonosítottak. Még folyik a környék átvizsgálása.

A román védelmi minisztérium közleménye szerint a hadsereg radarjai egy orosz drónt azonosítottak, amely Ukrajna irányába hagyta el az országot. A drón a Duna menti ukrán célpontok ellen végrehajtott orosz támadások nyomán juthatott be a román légtérbe.

A hatóságok hajnali 2 óra 20 perckor és 2 óra 40 perckor figyelmeztető üzenetet is küldtek a Ro-Alert rendszeren keresztül a Tulcea és Konstanca megyei lakosságnak. Az észlelés időpontjától hajnali 4 óra 8 percig két román F-16-os vadászgép ellenőrizte és felügyelte a légteret - közölték.

A tárca azt is közölte, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján a Tulcea megyei Periprava település közelében, lakatlan területen egy lehetséges becsapódási zónát is azonosítottak, a környék átvizsgálása folyamatban van.

Marcel Ciolacu kormányfő a Digi24 beszámolója szerint úgy nyilatkozott, nem történtek „különösebb problémák”, és a hasonló incidensek egyre gyakoribbakká válnak majd az ukrán gabonaexport miatt. A román ellenzék elítélte a miniszterelnök hozzáállását.

A román külügyminisztérium vasárnap közleményben ítélte el Románia légterének újbóli megsértését, és az ukrán lakosság és civil infrastruktúra elleni sorozatos orosz támadások leállítását, a nemzetközi jogi normák tiszteletben tartását kérte Oroszországtól. Közölte: a NATO illetékeseit és a szövetséges országokat is értesítette a román-ukrán határnál történt incidensről.

Legutóbb másfél hónapja történt hasonló incidens a térségben, akkor a román hatóságok az orosz drón maradványait is megtalálták.

A Nexta X-es hírgyűjtő oldal arról számolt be, hogy Lettországban lezuhant egy orosz drón, melyről azt feltételezik, hogy Shahed típus volt. Emellett Lengyelországban is keresik egy lezuhant orosz drón maradványait.

(A nyitókép illusztráció.)