Nyitókép: A. Hassenstein/Getty Images

Új csapat, régi foci: ismét a magyarok ellen lép pályára az átalakuló német válogatott

Infostart
2024. szeptember 7. 10:01
Manuel Neuer, Toni Kroos, Ilkay Gündogan és Thomas Müller nélkül lép pályára Düsseldorfban a magyar válogatott ellen Németország a labdarúgó Nemzetek Ligája első csoportmérkőzésén. Az Eb után Kroos visszavonult, a többiek lemondták a válogatottságot.

Mindez azonban távolról sem jelenti azt, hogy a szövetségi kapitányi tisztséget betöltő, mindössze 37 esztendős Julian Nagelsmann csapata meggyengült volna. A Neuer, Kroos, Gündogan és Müller helyébe lépő idősebbek a múltban már számtalan válogatott mérkőzésen bizonyították klasszisukat, a náluk fiatalabbak pedig tehetségüket. Elemzők szerint csupán a hierarchia változik.

A csapatkapitányi tisztségben a 34 esztendős, török származású Ilkay Gündogant a 29 éves Joshua Kimmich váltotta fel.

A válogatott kapujában pedig a 38 éves, a nemzeti tizenegyből – hosszabb sérülését nem számítva – elmozdíthatatlan Manuel Neuert az a 32 esztendős, a Barcelona hálóját őrző Marc-André ter Stegen váltja fel, aki tizenkét év óta rendíthetetlenül várt erre az alkalomra.

A német sportsajtó azt emelte ki, hogy Julian Nagelsmann és az általa irányított "új" válogatott a jövőben mindenképp bizonyítani akar. A szombat esti, a magyarok elleni összecsapás az első lépést jelenti, a másodikat pedig a hollandok elleni keddi találkozó. A cél ténylegesen a 2026-os, az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó által közösen rendezendő világbajnokságra való felkészülés, de a szakértői véleményekből ugyanakkor kitűnt, hogy Marco Rossi csapatát egyáltalán nem becsülik le.

Ami a két ország válogatottjának utolsó három mérkőzését illeti, döntetlen a mérleg. Épp a Nemzetek Ligájában két évvel ezelőtt a magyar válogatott Lipcsében Szalai Ádám csodagóljával 1-0-s győzelmet aratott, a visszavágón a Puskás Arénában 1-1-es döntetlen született. A két válogatott utoljára épp a közelmúltban a németországi Eb-n mérte össze erejét, és a végül csoportgyőztes, már Nagelsmann által irányított válogatott 2-0-s győzelmet aratott. Noha a német csapat a csoport megnyerése után a negyeddöntőben a végső győztes spanyol válogatott ellen a hosszabbítás utolsó percében drámai vereséget szenvedett, a mutatott játékkal a hozzáértők túlnyomó többsége elégedett volt. Az "új" német válogatott a Nemzetek Ligájában is legalább az Eb-formát igyekszik állandósítani.

Egybehangzó értesülések szerint ezt kívánja bizonyítani az újdonsült csapatkapitány, Joshua Kimmich, erre törekszik a Neuert felváltó Marc-André ter Stegen, vagy épp az a Niclas Füllkrug, akitől az Arsenalban játszó Kai Havertz, vagy épp a fiatal Jamal Musiala mellett a gólokat várják.

Újdonság az is, hogy gyengült a bajor "befolyás" a válogatottban. "Nem is emlékszem, hogy mikor volt olyan kevés Bayern-játékos a csapatban, mint most" – jelentette ki az újdonsült kapitány, Joshua Kimmich, aki mindössze két társával képviseli a münchenieket a válogatottban. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a magyar válogatottra könnyebb mérkőzés várna.