Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Adóamnesztiát hirdettek a szomszédunkban

Infostart / MTI
2024. szeptember 4. 21:38
330 ezer cégnek és 850 ezer magánszemélynek van tartozása, melyek összértéke 72 milliárd lej.

Adóamnesztiát hirdetett a román kormány – jelentette be szerdán Marcel Bolos pénzügyminiszter.

A kormányülésen elfogadott rendelet értelmében önkéntes törlesztés esetén a magánszemélyeknek, akik 5000 lejnél (395 900 forint) kisebb összeggel tartoznak az államkasszának, elengedik az adósság felét és a kamatokat, 5000 lej felett a tartozás 25 százalékát és a kamatokat.

A cégek az adótartozásuk rendezése esetén mentesülnek a kamatok és a büntetőkamatok megfizetése alól. Az adótartozással nem rendelkező cégek a társasági adó 3 százalékának megfelelő jóváírásban részesülnek.

A bukaresti pénzügyminisztérium adatai szerint 330 ezer cégnek és 850 ezer magánszemélynek van adótartozása, melyek összértéke 72 milliárd lej (5700,96 milliárd forint).

A kormányrendelet egy sor, az állami kiadások mérséklését célzó intézkedést is tartalmaz. Az év végéig a kormány létszámstopot rendelt el a közszférában, korlátozta az állami intézmények dologi kiadásait és a közalkalmazottaknak kifizethető bérpótlékokat, felfüggesztette a kárpótlások kifizetését azok számára, akiket a rendszerváltást megelőző időszakban jogtalanul fosztottak meg az ingatlanjaiktól, valamint rendelkezett az uniós forrásokból származó, bizonyos esetekben el nem költött támogatások átirányításáról a központi költségvetésbe.

Az adóamnesztiával és a megszorító intézkedésekkel a Ciolacu-kabinet a költségvetési hiányt próbálja mérsékelni, amely független elemzők és a bukaresti költségvetési tanács becslései szerint elérheti a GDP 7 százalékát.