Nyitókép: Images By Tang Ming Tung/Getty Images

Hivatalosan is fizetésképtelen Európa egyik legnagyobb utazásszervezője, magyarok is károsultak

Infostart
2024. szeptember 2. 20:01
Már nem is reménykedhetnek az utazásban azok a károsultak, köztük magyarok is, akik az FTI utazási irodával készültek nyaralni, de alighanem futhatnak a pénzük után is.

A súlyos pénzügyi helyzetben hónapokkal ezelőtt még a szerkezetátalakítást tervezték, ehhez azonban a legfrissebb értesülések szerint nem állt rendelkezésre elég tőke, és elkerülhetetlenné vált az FTI utazási csoportnak, egyben Európa harmadik legnagyobb utazásszervezőjének felszámolása. A csődeljárás június elején kezdődött, az utazásokat lemondták, és magyar utasok is jócskán érintettek. Akkor még volt némi remény arra, hogy olyan megoldás születhet, amely lehetővé teszi az utazások teljesítését. A súlyos pénzhiány azonban a Der Spiegel és több más forrás egybehangzó beszámolója szerint keresztülhúzta ezeket a várakozásokat.

A FTI utazási csoportot felszámolják, és eladják.

Az újság ezzel kapcsolatban a csődbiztost, Axel Bierbachot idézte, aki szerint jók az értékesítési kilátások a külföldi, mintegy 7500 főt foglalkoztató szállodák esetében.

Az illetékes müncheni kerületi bíróság már a hét végén megkezdte a fizetésképtelenségi eljárást a német utazási szolgáltatóval szemben. Az újság szerint az eladósodott csoport 1400 német alkalmazottjának fele veszíti el állását.

A csődbiztos szerint nincs esély arra sem, hogy a korábbi utazásszervező "óriás" egyes részlegei tovább működhessenek. Ezt azzal magyarázta, hogy egyrészt nem állt rendelkezésre elegendő likviditás, másrészt nem tudtak biztosítási igazolásokat nyújtani az utazók számára. "Ez pedig azt jelenti, hogy az utazásszervezési ág immár nem menthető meg" – tette hozzá.

Korábbi beszámolók szerint a vállalat áprilisban jelentette be, hogy a Certares amerikai pénzügyi befektető vezette konzorcium egy euróért átvette volna a céget, és 125 millió euró friss tőkét fecskendezett volna a működésébe. Sőt állítólag a Sawiris egyiptomi vállalkozó család is beleegyezett további beruházásokba, az ügyletet ugyanakkor még jóvá kellett volna hagyniuk a versenyhatóságoknak, miközben a foglalások száma a befektető belépésével kapcsolatos pozitív hírek ellenére jóval a várakozások alatt maradt.

A vállalat egyre több beszállítója követelt előleget, a cégnél legalább tízmilliós fedezethiány keletkezett. Miután pedig a német szövetségi kormány a koronavírus-járvány idején nyújtott csaknem 600 millió eurós támogatás után elállt a további pénzügyi segítségnyújtástól, a csőd immár elkerülhetetlenné vált.

Az újság szerint az FTI és leányvállalata, a Big Extra

több mint egymilliárd eurós adóssággal rendelkezik összesen mintegy 350 ezer hitelezővel szemben.

A hitelezők nagy része szervezett utazó, 2000-3000 között van a károsult szállodák, valamint az utazásközvetítő irodák száma.

Az utazási csomagokért ugyanakkor az ügyfelek a 2021-ben létrehozott Német Utazási Biztosítási Alaptól (DRSF) kapnak költségtérítést.