Nyitókép: dragana991/Getty Images

Jó hírt kaptak az autósok a határ túloldaláról

Infostart / MTI
2024. augusztus 31. 16:22
Teljes hosszában megnyitották szombaton a Kolozsvárról Nagyvárad és a román-magyar határ irányába vezető gépkocsiforgalmat felgyorsítani hivatott élesdi körgyűrűt - közölte Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnök.

A Kolozsvár és Nagyvárad közötti Élesd (Alesd) belvárosán eddig áthaladt a két város közötti és a román–magyar határ felé haladó gépkocsiforgalom, a szombaton teljes hosszában megnyitott terelőút ezt hivatott felgyorsítani.

Ilie Bolojan Facebook-oldalán jelentette be: az 5,85 kilométeres körgyűrű teljes hosszán közlekedhetnek az autók. Ez eltereli a Kolozsvár és Zilah irányából érkező gépkocsiforgalmat a kisváros központjából. A körgyűrű egy szakaszát tavaly megnyitották, a fennmaradó 1,6 kilométeres szakasz használatba adását a kisajátított területek tulajdonosai által indított perek késleltették.

A tanácselnök rámutatott: az élesdi az ötödik körgyűrű, melyet az elmúlt időszakban építtetett a Bihar megyei tanács a közúti infrastruktúrát kezelő országos társasággal (CNAIR) együttműködve. Négy – a Biharszentandrás, Váradszentmárton, Nagyürögd és Fugyivásárhely körüli – Nagyvárad agglomerátumában valósult meg és a megyeszékhely, illetve a román-magyar határ felé irányuló autósforgalmat szolgálja.

Még két beruházást kell befejezni: Belényes körgyűrűjét szeptemberben, a román-magyar határhoz közeli Bihar községét novemberben tervezik átadni a gépkocsiforgalomnak.

Az élesdi körgyűrű mintegy 89 millió lejből (7 milliárd forint) épült, a finanszírozást uniós alapokból biztosították.