Nyitókép: Forrás: Facebook / NetCarShow.com

90 évvel ezelőtt tervezték, de soha nem épült meg – mostanáig!

Infostart
2024. augusztus 31. 19:51
Az egykori Auto Union Type 52 típusú járművét még 1934-ben tervezték, a cég utóda, az Audi pedig megépítette és most be is mutatta.

A négy autógyártó, az Audi, a DKW, a Horch és Wanderer egyesülésével, 1932-ben létrejött Auto Union (ezért lett a cég emblémája négy, egymásba fonódó karika) rögtön a megalakulását követően be is nevezett a 750 kilogramm súlyhatárú, sebességi autók Grand Prix versenyébe. Nem titkolt céljuk a Mercedes egyeduralmának megtörése volt. Az új cég Ferdinand Porsche Stuttgartban működő tervezőirodáját bízta meg a szuper autó tervezésével. Ez lett hivatalosan az Auto Union Type A, míg Porsche és csapata csak Type 22-ként emlegette, a nagyközönségnek pedig Ezüst Nyílként mutatták be. Egy évvel később Hans Stuck sebességi világrekordot ért el a kocsival.

A sikeren felbuzdulva Porsche azt javasolta, hogy készítsék el a versenyautó hétköznapi, vagyis utcai változatát. Ennek érdekében a jármű kapott fényszórókat, némi csomagtartót és három ülésesre bővítették az utasteret is. Utóbbit azzal a céllal, hogy a leendő tulajdonosok - ha kedvük tartja -, akár még be is nevezhessenek valamelyik maratoni autóversenyre, például az olaszországi Mille Miglia-ra, vagy a Le Mans-i bajnokságra.

Bár a “Schnellsportwagen” (gyors sportkocsi), vagy ahogy a cégen belül nevezték, Type 52 tervei 1934 elkészültek, még sem gyártottak belőle soha, egyetlen darabot sem, mert a programot 1935-ben törölték. A Porsche iroda tervei egyszerűen elsüllyedtek az Autó Union irattárában. Pedig a jármű számos olyan mérnöki megoldást tartalmazott, ami jócskán megelőzte a saját korát. Aztán pár éve az Audi úgy gondolta érdemes lenne felébreszteni a Tíype 52-t Csipkerózsika álmából, és végre megépíteni legalább egyet ebből a rendkívüli járműből.

A német autógyár a brit Crosthwaite & Gardner céget bízta meg az Auto Union Type 52 megépítésével, fennmaradt archív dokumentumok, tervek és tervvázlatok felhasználásával. Azért erre a cégre esett a választás, mert ez a társaság már több autót is sikerrel restaurált az Audi történelmi jármű gyűjteménye számára. Több éves munka után 2023-ban befejezték a Schnellsportwagen építését, majd megkezdődtek a próbák. Minden alkatrész egyedi gyártású, és kifejezetten ehhez a modellhez készült.

Az Audi Tradition, vagyis Auto Union Type 52 kórhű belsőtere. Forrás: Audi-mediacenter

A több mint öt méteres Auto Union Type 52 áramvonalas külseje azt tükrözi, hogy harmincas évek mérnökei miként hasznosították a kor aerodinamikai kutatásait teljesítmény növelésének érdekében. A versenyautókra jellemzően sofőr középen ül, míg az utasok két oldalt kissé hátrébb foglalnak helyet. Az autó három személlyel és 70 kilónyi csomaggal is mindössze 1750 kilogramm súlyú.

Bár az építők igyekeztek mindenben a 30-as évek terveit követni, az AUDI egy dologban mégis eltért az eredeti elképzelésektől. Mégpedig abban, hogy az egykori rekorder versenyautó motorját változtatás nélkül használták fel a Type 52-ben. Emiatt a hajtómű csak különleges metanol keverékkel működik.

Íme a 16 hengeres V motor. Ugyanilyen erős forrással sikerült 1933 márciusában Hans Stuck-nek sebességi világcsúcsot elérnie. Forrás: Audi-mediacenter

De nem csak a gyorsaságról, hanem arról is gondoskodni kellett, hogy a jármű biztonságosan meg tudjon állni. Az immár Audi Tradition-nak elnevezett autó érdekessége, hogy - akárcsak az egykori versenykocsi - dobfékeket kapott mind a négy kerekére. Az Auto Union Type 52, a napokban mutatták be a nagyközönség előtt az angliai Godwoodban rendezett autós fesztiválon.

A múlt századi tervezés és a mai technológia ötvözésével kétségtelenül nagyon különleges járművet alkotott a német autógyár számára a brit restaurátor csapat.