Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Volodimir Zelenszkij: kész tervem van a háború befejezésére

Infostart
2024. augusztus 27. 17:05
Az ukrán elnök a konfliktus lezárására vonatkozó elképzeléseit Washingtonban akarja ismertetni.

Kijevben Volodimir Zelenszkij újságírókkal azt közölte, hogy egy tervet fog az Egyesült Államok elé terjeszteni arról, miként akarja befejezni az Oroszországgal folytatott háborút. Mint mondta: elképzeléseit bemutatja majd mindkét amerikai elnökjelöltnek és a jelenlegi elnöknek, Joe Bidennek is – írja a BBC.

A brit médiacég beszámolója szerint az ukrán elnök sajtótájékoztatóján nem árult el részleteket a tervéről, csak annyit mondott, hogy abban szerepelnek diplomáciai és gazdasági lépések is. Az oroszországi kurszki régióban folyó hadműveletek azonban nem képezik a béketerv részét. Azok csak azért kellenek, hogy végre a tárgyalóasztalhoz kényszerítsék Moszkvát – tette hozzá az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij azt is bejelentette: Ukrajna sikeresen befejezte első, saját tervezésű és gyártású ballisztikus rakétájának próbalövészeteit. „Megtörtént az első ukrán ballisztikus rakéta tesztje. Gratulálok a hadiipari komplexumnak ezért” – fogalmazott az államfő.

Hozzátette: többet nem mondhat a rakétáról, de azért döntött ennek az információnak a nyilvánosságra hozatala mellett, hogy a közvélemény értékelhesse a védelmi vállalatoknál dolgozók "éjjel-nappal" folyó munkáját.