Nyitókép: MTI/AP/Andzsum Navíd

Pakisztáni kormányfő: a lázadók a Kínával való együttműködést akarják meghiúsítani

Infostart / MTI
2024. augusztus 27. 13:36
Vasárnap több mint 70 halálos áldozatot követelő támadássorozat kezdődött az ország délnyugati részében.

Pakisztán délnyugati tartományában, Beludzsisztánban a szeparatista fegyveresek támadásainak az a célja, hogy megakadályozzák a Kína-Pakisztán Gazdasági Folyosó (CPEC) nevű gazdaságfejlesztési terv megvalósítását képező fejlesztési projekteket - jelentette ki kedden Sehbaz Sarif pakisztáni kormányfő.

A vasárnap indított, több mint 70 halálos áldozatot követelő támadássorozat az elmúlt évek legjelentősebbje volt az etnikai fegyveresek részéről, akiknek célja az erőforrásokban gazdag, Kína által vezetett nagyszabású projekteknek, köztük egy kikötő-, valamint egy arany- és rézbányafejlesztésnek otthon adó tartomány elszakítása.

"A terroristák le akarják állítani a CPEC-et és a fejlesztési projekteket" - mondta Sarif televíziós beszédében, hozzátéve, hogy a fegyveresek éket akarnak verni Iszlámábád és Peking közé.

A CPEC, amely értesülések szerint 65 milliárd dollár értékű fejlesztési kötelezettségvállalást tartalmaz, része Hszi Csin-ping kínai elnök Új Selyemút elnevezésű kezdeményezésének.

Pakisztán nem tudta teljes mértékben kiépíteni a szegénység sújtotta Beludzsisztán ásványi kincseinek kiaknázásához szükséges infrastruktúrát, ezért Kína segítségét kérte a tartomány fejlesztéséhez.

Kína elítélte a támadásokat, és ígéretet tett arra, hogy továbbra is támogatja Pakisztán terrorizmus elleni erőfeszítéseit. Lin Csian külügyminisztériumi szóvivő szokásos, heti sajtótájékoztatóján hangoztatta: "Kína kész tovább erősíteni a terrorizmus elleni biztonsági együttműködést a pakisztáni féllel a regionális béke és biztonság közös fenntartása érdekében".

Peking korábban már jelezte, hogy aggódik a pakisztáni, különösen a beludzsisztáni projekteken dolgozó állampolgárainak biztonsága miatt. Márciusban hat, egy gátépítési projekten dolgozó kínai mérnököt gyilkoltak meg északnyugaton a Közel-Kelet és Közép-Ázsia határán fekvő országban. A szeparatista fegyveresek legutóbb célba vették a Kína által üzemeltetett beludzsisztáni mélyvízi Gvádar kikötőt is.

Az egyik csoport, a Beludzsisztáni Felszabadítási Hadsereg (BLA) vállalta magára a rendőrőrsök, vasútvonalak és autópályák ellen vasárnap és hétfőn - egy magas rangú kínai tábornok iszlámábádi látogatása idején - elkövetett támadásokat Beludzsisztánban, amely Pakisztán négy tartománya közül a legnagyobb, de a legkevésbé fejlett.

Több száz harcos, köztük hét öngyilkos merénylő vett részt a Herof (romboló szelek) kódnevű összeghangolt támadásban - derült ki a szervezet közleményéből. A rendfenntartók erők saját közlésük szerint 21 felkelővel végeztek.

A beludzsisztáni militáns csoportok, amelyek már korábban is támadtak kínai célpontokat, azt állítják, évtizedek óta harcolnak azért, hogy nagyobb részesedést kapjanak az Afganisztánnal és Iránnal határos tartomány ásványi kincseinek kitermeléséből származó jövedelmekből.