Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Enyhülést várnak az amerikai vezérkari főnökök

Infostart / MTI
2024. augusztus 27. 15:16
Az izraeli védelmi miniszterrel találkozott Charles Brown.

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője szerint az Izrael és a Hezbollah között vasárnap reggel lezajlott ütésváltást követően csökkent a háború kiterjedésének közvetlen veszélye a térségben, de Irán továbbra is jelentős veszélyt jelent - közölte Charles Brown a Joáv Galant izraeli védelmi miniszterrel folytatott hétfő esti találkozója után.

Az amerikai vezérkari főnök az elmúlt hetekben megnőtt regionális feszültségek miatt érkezett Izraelbe, ahol Joáv Galant védelmi miniszterrel és Herci Halevi vezérkari főnökkel tárgyalt. "Irán agressziója minden idők csúcspontját érte el - ennek ellensúlyozására együtt kell működnünk, hogy minden színtéren úttörő képességeket érjünk el, és azokat kiterjesszük" - mondta megbeszélésükön Galant az izraeli védelmi minisztérium közleménye szerint.

Megvitatták a "stratégiai fordulópontot", amellyel Izrael jelenleg szembesül, miközben továbbra is háborús céljait követi, vagyis a Hamász terrorszervezet felszámolását, a Hamász által fogva tartotta túszok visszatérésének biztosítását, valamint a biztonsági helyzet megváltoztatását Izrael északi határa mentén, hogy az ott élők visszatérhessenek otthonaikba.

Iránról szólva Galant hangsúlyozta, hogy Izraelnek és az Egyesült Államoknak bármikor készen kell állnia közös kötelezettségvállalásukra, miszerint megakadályozzák Teherán nukleáris fegyverekhez jutását.

Galant elismerését fejezte ki Brown tábornoknak kiállásáért Izrael mellett, egyértelmű elkötelezettségéért Izrael biztonsága iránt, amelyet mind az Egyesült Államok haderőinek Közel-Keletre történő telepítésében, mind Izrael önvédelemhez való jogának nyilvános támogatásában kifejezett.

Brown közel-keleti útján számos országba ellátogatott, korábban Egyiptomban, Jordániában, Kenyában, az Egyesült Arab Emírségekben és Libanonban találkozott az ottani hadseregek vezetőivel.

A címlapképen Joáv Galant izraeli védelmi miniszter.