Nyitókép: Unsplash

A NATO több tízmillió euró értékben rendelt különleges haditengerészeti drónokat

Infostart / MTI
2024. augusztus 27. 21:20
A vadonatúj eszközök meglehetősen koros, az 1980-as években készült aknakeresőket váltanak le a belga és holland haditengerészetnél.

Hatvanmillió euró (23,6 milliárd forint) értékben rendelt aknakereső drónokat a holland és a belga haditengerészet számára a NATO beszerzési és fegyveres erőket támogató hivatala (NSPA) a belga Exail Robotics Belgium nevű robotikai vállalattól - jelentette kedden a belgiumi Belga hírügynökség.

A tájékoztatás szerint

a vásárolt eszközök között vannak K-Ster C típusú vízalatti aknamentesítő járművek, valamint K-Ster CT típusú gyakorlójárművek és a hozzá tartozó felszerelés.

A drónokat a belgiumi Oostende városában gyártják majd, ahol az Exail - az aknamentesítő program modernizációjának keretében - már többféle drónt gyárt a belga és a holland királyi haditengerészet számára.

Antony Penn, a cég kereskedelmi igazgatója elmondta, az új vállalkozással további, innovatív és megbízható módszert nyújtanak az aknamentesítési műveletekhez.

Belgium és Hollandia 2019 májusában írt alá szerződést 6-6 új aknakereső beszerzéséről, amelyek a tervek szerint felváltják a korábban használt 30, belga-francia-holland gyártmányú aknakeresőket, amelyeket még a múlt század nyolcvanas éveiben szereztek be.