Nyitókép: Roman Budnyi/Getty Images

Kokaincsempész-bandára csaptak le a spanyol és a kolumbiai hatóságok

Infostart / MTI
2024. augusztus 26. 15:26
Kokaincsempész-bandára csaptak le a spanyol és a kolumbiai hatóságok Kolumbiában, a razziák során 26 embert őrizetbe vettek – jelentette be hétfőn az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete, az akcióban támogatást nyújtó Europol.

A hágai székhelyű uniós szervezet tájékoztatása szerint a két, júniusban végrehajtott akcióban mintegy 70 kilogramm kábítószert, 245 ezer eurónyi (96 millió forint) készpénzt, 13 járművet és három lőfegyvert is lefoglaltak, valamint sikerült felderíteni a bűnszervezet által használt droglabort is.

A kolumbiai és spanyol állampolgárokból álló bűnbandát egy korábban feloszlatott kolumbiai félkatonai szervezet, a Bloque Central Bolívar egyik tagja vezette.

A nyomozás során fény derült arra, hogy a banda Kolumbiából gyümölcsszállítmányokban csempészte a kokaint a spanyolországi Malagába.

Az Europol a vizsgálatot a többi között igazságügyi szakértőkkel segítette.

A bűnüldöző szervek adatai szerint az utóbbi időben nőtt a száma és a kapacitása azoknak a droglaboroknak, ahol a kokaint egyre bonyolultabb módszerekkel dolgozzák fel, hogy a fogyasztók számára elérhető állapotba (kokain-hidroklorid) hozzák.

A nyers kokaint általában valamilyen hordozóanyagba, sok esetben faszénbe rejtve szállítják Európába, csökkentve annak a veszélyét, hogy a tengeri és a légi belépési pontokon rábukkanjanak.