Nyitókép: picture alliance

Szír bevándorló a németországi késes merénylet miatt letartóztatott férfi

Infostart
2024. augusztus 25. 16:14
Őrizetbe vettek egy férfit, akit a nyugat-németországi Solingen városában elkövetett késeléses ámokfutással gyanúsítanak – közölte egy állami tisztviselő az egyik német televízióval szombaton, alig egy nappal a három halálos áldozatot követelő támadás után.

A szakadó esőtől átázva és még mindig vérrel borított férfi szombaton este nem sokkal 23 óra után adta fel magát. „Én vagyok az, akit keresnek…” – mondta. Állítólag egy hátsó udvarban bujkált a bűncselekmény óta - írja a Magyar Nemzet a Bild német napilap alapján.

A Spiegel információi szerint a 26 éves Issa al H. a szíriai Deir al-Sor városában született. Németországba 2022 december végén érkezett, és Bielefeldben kért menedékjogot. Egy évvel később megkapta a kiegészítő védelmet is.

Herbert Reul, Észak-Rajna–Vesztfália belügyminisztere az ARD televíziónak azt mondta, hogy egy kicsit megkönnyebbült, miután a hatóságok egész nap egy forró nyomot követtek, amely végül a letartóztatáshoz vezetett – írta a Reuters.

Az Iszlám Állam terroristacsoport korábban magára vállalta a felelősséget a pénteki késes támadásért, amelyben hárman meghaltak és nyolcan súlyosan megsérültek.

A terrorista csoport Amak nevű hírszolgálata által kiadott közlemény szerint a támadást egyik tagjuk hajtotta végre, hogy „bosszút álljon a palesztinokért és a máshol élő muszlimokért”. A dzsihadista csoport közlését azonban nem támasztották alá semmilyen bizonyítékkal, és az sem derült ki belőle, hogy a támadó mennyire szoros kapcsolatban állt az Iszlám Állammal – fogalmaz az MTI.

A pénteki támadás, amelyben az elkövető három embert megölt és nyolc továbbit megsebesített, Solingen központjában történt, ahol egy fesztiválon a város 650. évfordulóját ünnepelték. A hatóságok tájékoztatása szerint a halálos áldozatok között két férfi, egy 67 és 56 éves, valamint egy 56 éves nő volt.

A rendőrség egész nap hajtóvadászatot folytatott, és két embert letartóztatott, akik valószínűleg nem az elkövető voltak, mondta Herbert Reul.

„Az igazi gyanúsított az, akit az előbb tartóztattak le” – mondta. Elmondta, hogy a férfi kapcsolatban állt egy menekültotthonnal, amelyet a nap folyamán korábban átkutattak.