Nyitókép: Az ukrán mentőalakulatok egyik tagja dolgozik egy rakétatámadás helyszínén a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2024. augusztus 25-én. MTI/EPA/Ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat

Kijev szerint Fehéroroszország katonákat csoportosított az ukrán határ közelébe

Infostart / MTI
2024. augusztus 25. 21:43
Ukrajna közölte vasárnap, hogy a szomszédos Fehéroroszország katonákat csoportosít az ukrán határ közelébe, és óva intette a minszki vezetést az esetleges "barátságtalan lépésektől".

Az ukrán külügyminisztérium jelezte: észlelték, hogy az Oroszországgal szövetséges Fehéroroszország "hadgyakorlatnak álcázva nagy számú katonát vezényelt az Ukrajnával határos Homel régióba".

"Figyelmeztetjük a fehérorosz vezetést, hogy ne kövessenek el tragikus hibát Moszkva nyomására, és felszólítjuk a fehérorosz hadsereget, hogy vonják vissza erőiket lőtávolságnál messzebbre az ukrán határtól" - állt az ukrán külügyi tárca közleményében.

Ukrajna felhívta a figyelmet arra, hogy a "világ biztonságára" nézve fenyegetőnek tekinti, ha hadgyakorlatokat tartanak a határtérségben, mert az túlságosan közel van a csernobili atomerőműhöz.

Minszk 2022-ben lehetővé tette, hogy az Ukrajnát megtámadó orosz csapatok átvonuljanak az országa területén, valamint engedélyezte, hogy Moszkva 2023-ban taktikai atomfegyvereket telepítsen Fehéroroszországba.