Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Spanyolországból érkezett segítséggel sikerült megfékezni a Madeirán pusztító erdőtüzet

Infostart / MTI
2024. augusztus 24. 20:34
A spanyol tűzoltógépeket elsősorban a több mint 1800 méter magas Pico Ruivo hegy környékén vetették be.

A Spanyolországból érkezett tűzoltórepülőkkel sikerült megfékezni az augusztus 14. óta Madeirán pusztító erdőtüzet - mondta szombaton António Nunes, a polgári védelem helyi vezetője.

A két, kétmotoros, propelleres, egyenként 6000 liter vizet szállítani képes tűzoltórepülő csütörtökön érkezett meg a portugál szigetre, miután a helyi hatóságok az Európai Unióhoz fordultak segítségért.

Az oltást az is segítette, hogy közben ködösre fordult az idő, és megnőtt a páratartalom.

A spanyol tűzoltógépeket elsősorban a több mint 1800 méter magas Pico Ruivo hegy környékén vetették be. Madeira egyetlen tűzoltásra használt helikoptere képtelen volt megbirkózni az erdőben pusztító lángokkal.

Az augusztus 14. óta tartó tűzvész mintegy 5000 hektárnyi területet perzselt fel az Európai Unió Copernicus klímafigyelő szolgálatának műholdas adatai alapján.

Bár a jelentések emberéletben és épületekben esett kárt nem említettek, a tudósok értékelése szerint a természeti környezet, a fauna és a flóra jelentős károkat szenvedett.

A LUSA hírügynökség jelentése szerint a bűnügyi rendőrség nyomoz a tűz okainak kiderítése ügyében. Miguel Albuquerque, a madeirai regionális kormányzat vezetője gyújtogatást emlegetett a tűzvész okaként.