Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Ellentmondásos hírek az orosz területen folyó ukrán offenzíváról - térkép

Infostart
2024. augusztus 23. 17:28
Az egyik orosz hírportál olyan térképet tett közzé, amelyen az látszik, hogy a Kurszk térségében folyó ukrán támadás több irányban is elakadt. Viszont az egyik ukrán internetes oldal arról számolt be, hogy ha lassabban is, de folytatódik az előrenyomulás, és az AFU egységei már csak 17 kilométerre vannak Lgov városától.

A Rybar rendszeresen megoszt térképeket a frontvonal különböző szakaszainak állásról az X-csatornáján, amihez leírást is hozzáfűznek az elmúlt időszak eseményeiről - írja a Portfolio. A kurszki harcok alakulását is folyamatosan elemzik, erről publikált a közelmúltban ismét beszámolót az oldal.

Elmondásuk szerint a kezdeti gyors haladás után az offenzíva dinamikája lelassult. Három nagy irányvonalat határoztak meg jelenleg.

  • Az északi irányban a körülbelül 5500 fős lakosságú Korenyovo városnál intenzívek a harcok. Azt írják, itt a védők elsősorban dróncsapásokkal próbálják visszaszorítani az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) tagjait. A térségben nyugat felé tudnának a Szejm folyótól délre további területeket szerezni az ukrán alakulatok, ám itt Apanaszovka településnél továbbra is heves harcok dúlnak.

  • A második fontos terület a támadás szinte első napjain elfoglalt szintén 5000 fő körüli népességgel bíró Szudzsa városa. A jelentés szerint itt Malaja Loknyánál zajlanak a harcok, ebben nincs változás a tegnapihoz képest, tehát úgy tűnik, hogy ebben az irányban sikerült megtorpanásra bírni az ukránokat. Korábban itt észak felé igyekeztek nyomulni a támadók, de a térkép szerint ezeken az útvonalakon jelenleg is harcok dúlnak. A Szudzsától keletre fekvő településen, Russzkaja Kopejkaánál viszont urai az oroszok a helyzetnek – írja a poszt.

  • A Rybar szerint az AFU megpróbálkozott egy dróntámadással is az észak felé található kurszki atomerőmű ellen is (erről Vlagyimir Putyin orosz elnök is szót ejtett csütörtökön), ám a próbálkozás sikertelen volt, lelőtték az eszközt. Az FPV-drónt állítólag a kiégett fűtőtestek tárolója közelében semmisítették meg.

Az Ukraine Battle Map csatorna szerint az ukránok ellenőrzése alatt jelenleg 920 és 1300 négyzetkilométer közötti terület van, és az AFU már 17 kilométerre megközelítette az észak felé található Lgov városát, ami fontos logisztikai központot jelent az oroszok számára.

Az akció viszont az ukránbarát oldal szerint is belassult, mivel az elmúlt egy hétben „mindössze” 200 négyzetkilométernyi új területet szereztek meg, az első néhány nap hatalmas területi sikerei után.

Az elmúlt napokban beszámolókat lehetett arról olvasni, hogy az oroszok egyre több erősítést küldenek a térségbe, ezért a jövőben egyre nehezebben lesz fenntartható az ukránok számára ismeretlen terepen zajló hadművelet. Egyelőre még inkább csak annyi látszik, hogy egyes irányokban – így például Giri felé – sikerült megállítani az ukrán előrenyomulást, de visszaszerzett területekről eddig nem nagyon lehet beszélni.