Nyitókép: Forrás: X / Tv2000.it

Döbbenetes következménnyel járt egy újabb vulkánkitörés Izlandon - videó

Infostart / MTI
2024. augusztus 23. 20:51
Csaknem négy kilométer hosszú hasadék keletkezett péntekre virradóra egy újabb tűzhányókitörés következtében Izlandon, ahol az utóbbi kilenc hónapban már hat alkalommal lehettek tanúi látványos vulkánkitöréseknek az emberek.

A mostani kitörés is a fővároshoz közeli, délnyugati fekvésű Reykjanes-félszigeten, a Sundhnúkur-kráterláncban, a Svartsengi-vulkánrendszerben történt, ahol legutóbb májusban volt ilyen jellegű aktivitás. A láva egy becslések szerint 3,9 kilométer hosszú hasadékból tört a felszínre, amit számos földlökés kísért, amelyek legerősebbje elérte a 4-es erősséget, s Reykjavík lakói is érezték.

A RÚV közszolgálati műsorszolgáltatójának tudósítója szerint "a föld cipzárként nyílt meg". A helyi meteorológiai szolgálat szerint forró gázfelhő emelkedett egy kilométer magasságba az esti égboltra. A RÚV élő közvetítésében a narancsszínű lávaereket lehetett látni a korábbi kitörések nyomán megszilárdult vulkanikus kőzeten az éjszakai sötétségben.

Pirkadatkor már mindenekelőtt csak sűrű füstöt lehetett látni. A helyi meteorológiai szolgálat szerint a kitörés ereje éjszakai csúcspontját követően reggelre alábbhagyott.

Magnús Tumi Gudmundsson geológus a kitörés által érintett térség átrepülését követően azt mondta, hogy Grindavík kikötőváros a korábbi hasonló lávaömlésekkel ellentétben nincs veszélyben. Ugyanakkor az eredetileg 4000 lakosú városban a többszöri evakuálások nyomán már alig maradtak lakosok, hatósági adatok szerint mára már csak mintegy kéttucat házban laknak.

Az újabb kitörés miatt elővigyázatosságból kiűrítették Izland egyik fő turisztikai attrakcióját, a Kék Laguna geotermikus fürdőt és szállodát, bár már az újranyitásra készülnek.