Nyitókép: MTI/EPA/Moj News/Azin Haghighi

Két körülmény is közrejátszott az iráni elnök halálos balesetében

Infostart / MTI
2024. augusztus 21. 20:10
A vizsgálat megállapította, hogy baleset történt, nem pedig merénylet.

Az időjárási körülmények és a helikopter súlyából adódó irányítási nehézségek okozták az Irán és Azerbajdzsán határánál májusban történt helikopterbalesetet, amelyben Ebrahim Raiszi egykori iráni elnök életét vesztette - jelentette szerdán a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség meg nem nevezett biztonsági forrásra hivatkozva.

Az iráni hadsereg májusban kiadott előzetes jelentésében már szerepelt, hogy a balesettel kapcsolatos nyomozás során nem találtak merényletre utaló jelet.

"A Raiszi ajatollah helikopterbaleset ügyében folytatott nyomozás befejeződött... Teljes bizonyossággal állíthatjuk, hogy baleset történt" - írta szerdán a Farsz a vizsgálat lezárásának eredményéről beszámoló biztonsági forrásra hivatkozva.

A baleset vizsgálata során két okot azonosítottak: az időjárási körülmények nem voltak megfelelőek, továbbá a helikopter nem volt képes kezelni a fedélzeten utazó emberek súlyát, ami végül ahhoz vezetett, hogy a jármű egy hegynek ütközött - idézte a forrást a Farsz.

A vizsgálatok szerint a helikopter fedélzetén a biztonsági protokoll által engedélyezettnél kettővel többen utaztak.

A néhai elnök májusban Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavasson egy közösen épített duzzasztógátat az Arasz folyón. Az őt és a külügyminisztert, Hoszein Amirabdollahiánt, valamint mások mellett a tartomány kormányzóját szállító helikopter a visszaúton, az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett zuhant le hegyvidéki területen.