Nyitókép: Pixabay

Elég a nyelv színe a betegség megállapításához

Infostart
2024. augusztus 18. 07:01
A diagnosztikai eljárás mesterséges intelligencián alapul.

A hagyományos kínai orvoslás egyik módszerére épül iraki és ausztrál kutatók új fejlesztése: egy olyan algoritmus, ami a nyelv színéből állít fel diagnózist pillanatok alatt.

Az iraki Middle Műszaki Egyetem (MTU), valamint a Dél-ausztráliai Egyetem mérnökkutatói most áttörést értek el az algoritmusok fejlesztésében, melyekkel egy egyszerű módszerrel lehet észrevenni a betegségeket: a nyelv színének elemzésével - írja a HVG.

Az algoritmus 98 százalékos pontossággal tudott kiszűrni bizonyos betegségeket. És ehhez tényleg csak erre az egy paraméterre volt szüksége.

Az Interesting Engineering pedig arról ír, hogy olyan problémák azonosításában jeleskedett a fejlesztés, mint a diabétesz, a stroke, az anémia (vérszegénység), az asztma, a májat és az epehólyagot érintő betegségek, a Covid-19, továbbá egy sor érrendszeri és és emésztőrendszeri megbetegedés.

A rendszert, mely a számítógépes látásra támaszkodva dolgozik, 5260 képpel képezték ki a szakemberek. Ezek különböző színosztályokba voltak sorolva, amik mind más-más betegségeket jellemeznek.

A rendszert 60 páciens nyelvének képeivel tesztelték; az MI-modell a legtöbb esetben sikerrel tudta hozzáigazítani a tüneteket az alanyok tényleges, diagnosztizált betegségéhez. A kamera egyébként 20 centiméterre volt a betegek nyelvétől.A nyelv vizsgálata egyébként nem újkeletű, a hagyományos kínai orvoslás 2000 éve alkalmazza.