Nyitókép: MTI/EPA/Necati Savas

Összeverekedtek egymással a török honatyák

Infostart / MTI
2024. augusztus 17. 06:40
Ököllel estek egymásnak a török parlament egyes képviselői pénteken, miután egy ellenzéki törvényhozó kiállt egy 18 év szabadságvesztésre ítélt kollégájának parlamentbe kerülése mellett, és felszólalásában terroristának nevezte a török kormánypárt képviselőit.

Az ankarai parlamentben készült televíziós felvételek azt mutatják, ahogyan a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) egyes képviselői az ellenzéki Törökországi Munkáspárthoz (TIP) tartozó, a pulpituson felszólaló Ahmet Sikhez rohannak és rátámadnak .

Több tucat képviselő csatlakozott a "közelharchoz", egyesek megpróbálták visszatartani a többieket. A pulpitus lépcsőfokaira vér került, médiainformációk szerint legalább két képviselő szenvedett sérüléseket.

A szóban forgó ellenzéki politikust, Can Atalayt 2022 áprilisában a 2013-as isztambuli kormányellenes tüntetésekkel kapcsolatban marasztalták el hatalomátvételi kísérletben való bűnrészesség címén. Az ellene hozott - 18 év börtönbüntetést megállapító - ítélet jogerőre emelkedése miatt idén januárban megvonták parlamenti mandátumát, de az alkotmánybíróság augusztus 1-jén érvénytelennek nyilvánította kizárását. Sik most annak érdekében szólalt fel, hogy Atalay visszaülhessen képviselői székébe.

"Nem csodálkozunk azon, hogy Can Atalayt terroristának nevezik, mint ahogyan mindenki mást, aki nem önök mellett áll" - mondta Ahmet Sik felszólalásában az AKP képviselőihez beszélve. "Azok a legnagyobb terroristák, akik itt ülnek, ezekben a székekben" - tette hozzá.

A parlament alelnöke 45 perces szünetet hirdetett a verekedés után.