Nyitókép: Forrás: X / Maria Drutska

Döbbentes felvétel egy orosz híd felrobbantásáról - videó

Infostart
2024. augusztus 17. 06:00
Az ukrán erők pénteken felrobbantottak egy hidat a Szejm folyón a dél-oroszországi Kurszki területen, aminek következtében megkezdődött a lakosság evakuálása a térségből - közölték az illetékes orosz hatóságok.

Alekszej Szmirnov területi kormányzó bejelentése szerint a Gluskovi járásban rombolták le a hidat, és a járás 20 ezer lakosának a kitelepítése folyik. Az ukrán csapatok augusztus 6-án törtek be váratlanul a Kurszki területre, azóta állításuk szerint elfoglaltak 82 települést és több mint 1000 négyzetkilométernyi területet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik befolyásos tanácsadója, Nyikolaj Patrusev pénteken kijelentette, hogy a meglepetésszerű támadásban a Nyugat és a NATO segített Ukrajnának, amit Washington tagad. Kijev szerint a betörésre azért volt szükség, hogy méltányos béketárgyalásokra kényszerítsék Oroszországot, amely 2022 februárja óta háborút folytat Ukrajna ellen.

Ezen a felvételen a Szejm folyó hídja elleni támadás látható:

A nyugati hatalmak kijelentették, hogy nem adtak előzetes tájékoztatást Kijevnek, és nem vesznek részt az offenzívában. Patrusev ugyanakkor az Izvesztyija című orosz napilapnak adott interjúban azt mondta, hogy "a kurszki hadműveletet a NATO és a nyugati különleges szolgálatok részvételével tervezték meg". Hozzátette: nyugati részvétel és közvetlen támogatás nélkül Kijev nem kockáztatta volna az orosz területre történő betörést.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken közölte, hogy egy sor ukrán támadást vert vissza a kurszki frontvonal mentén. A tárca közzétett egy videót, amelyen állítása szerint egy orosz drón megsemmisít egy Stryker típusú, amerikai gyártmányú páncélozott harci járművet a Kurszki területen.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség egy orosz biztonsági vezetőre hivatkozva azt írta, hogy ugyanezen a területen, Kremjanoje falu közelében "egy ukrán szabotázscsoport likvidálása közben" amerikai és svéd gyártmányú kézifegyvereket - egy Automatic Carbine 5 rohamkarabélyt, egy M4 gépkarabélyt és egy M2 Browning géppuskát - koboztak el.

A RIA Novosztyi idézte Mihail Seremet parlamenti képviselőt, aki pénteken kijelentette, hogy a nyugati támogatású kurszki ukrán betöréssel közelebb kerültek egy teljes körű globális háborúhoz. "Tekintettel a nyugati katonai felszerelés jelenlétére, a nyugati lövedékek és rakéták felhasználására polgári infrastruktúrák ellen, valamint az Oroszország területén végrehajtott támadásban való kétségbevonhatatlan külföldi részvételre, arra lehet következtetni, hogy

a világ a harmadik világháború szélén áll" - mondta a parlament védelmi bizottságának tagja.

Gyenisz Pusilin, Donyeck megye oroszok által kinevezett közigazgatási vezetője közölte, hogy az orosz ellenőrzés alatt álló Donyeck város egyik bevásárlóközpontjában legkevesebb hét polgári személy - közöttük egy serdülő - megsebesült pénteken egy ukrán célzott légitámadásban. A Galaxie bevásárlóközpont kigyulladt, egy közeli kórház megrongálódott - tette hozzá.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy erőik a megyében elfoglalták Szerhijivka falut. A tárca a Telegram üzenetküldő alkalmazásban azt írta, hogy a légvédelem péntekre virradóra az ukrán erők által kilőtt 12 ATACMS amerikai rakétát fogott el az Oroszországot a 2014-ben bekebelezett Krím félszigettel összekötő híd felett.

Az orosz külügyminisztérium péntek este bejelentette, hogy bekérette Olaszország moszkvai nagykövetét, mert a RAI olasz közszolgálati televízió két újságírója a Kurszki területi Szudzsából tudósított a harcokról. Bejelentették, hogy a belügyminisztérium eljárást kíván indítani Stefania Battistini és Simone Traini ellen illegális határátlépés vádjával.