Nyitókép: MTI/AP/Dán fegyveres erők

Dick Schoof: Hollandia egyelőre Ukrajnának hisz

Infostart
2024. augusztus 16. 21:32
A holland miniszterelnök országa Ukrajna iránti változatlan elkötelezettségét hangoztatta, és leszögezte: az Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 gázvezeték felrobbantásával kapcsolatban megvárja a német hatóságok vizsgálatának eredményeit.

"Nagyon fontos, hogy véget vessünk Oroszország Ukrajna elleni támadásainak, ez Európa és Hollandia érdeke is; az Ukrajna iránti támogatás ebben az összefüggésben értendő" - fejtette ki a kormányfő a hágai kabinetülést követő sajtótájékoztatóján a témáról feltett kérdésre válaszolva.

Ruben Brekelmans holland védelmi miniszter szintén nem kívánta kommentálni azon állításokat, amelyek szerint Ukrajnának is köze lehet a gázvezetékek felrobbantásához.

"Úgy gondolom, ki kell állnunk Ukrajna támogatása mellett"

- szögezte le ő is, és ugyanígy foglalt állást Caspar Veldkamp külügyminiszter.

A két gázvezetéket - amelyeken keresztül orosz földgáz érkezett volna Németországba - 2022. szeptember 26-án rongálta meg több robbanás a Balti-tenger mélyén, a dániai Bornholm-sziget közelében. A német ügyészség a héten egy ukrán állampolgár ellen adott ki elfogatóparancsot az ügyben. Az ukrán elnöki hivatal viszont csütörtökön képtelenségnek nevezte, hogy Kijevnek köze lenne a szabotázsakcióhoz.