Nyitókép: jarmoluk Pixabay

Megint támad a kéknyelv-betegség

Infostart / MTI
2024. augusztus 15. 17:51
Hollandiában megugrott a kérődző állatokat megtámadó kéknyelv-betegség eseteinek száma - közölték a holland hatóságok csütörtökön, a járvány Belgiumban, Franciaországban és Németországban is terjed.

A holland agrárminisztérium szerint a megbetegedések száma csütörtökre elérte a 3087-et, ami ezerrel több, mint a hétfőn közzétett jelentésben rögzített esetek száma. Egy hónappal ezelőtt még csak mintegy 100 megbetegedést jelentettek.

A járvány legelőször 2008-ban jelent meg Hollandiában, majd 2023 szeptemberében ismét terjedni kezdett.

Belgiumban a megbetegedés mintegy 670 állatot érint, az élelmiszerlánc biztonságáért felelős szövetségi ügynökség legfrissebb adatai szerint, míg augusztus első hetében csupán 87 esetet jelentettek be.

David Clarinval belga szövetségi agrárminiszter csütörtökön azt javasolta, hogy a kéknyelvbetegség-járvány miatt a szarvasmarha- és juhtenyésztést ismerjék el válsághelyzetben lévő ágazatoknak.

„Azzal, hogy ezeket az ágazatokat válsághelyzetben lévőnek ismerjük el, egyszerűsítjük a társadalombiztosítási járulékfizetés elhalasztása vagy mentessége iránti kérelmek kezelését” – hangsúlyozta a miniszter sajtóközleményében.

A vírus okozta betegség egyéb állatokra és az emberre nem veszélyes.

A kórokozót kizárólag a Culicoides nemzetségbe tartozó törpeszúnyogok terjesztik. A betegség súlyossága eltérő a különböző fogékony fajok körében. A tünetek juhok esetében általában súlyosabbak - lesoványodás vagy elhullás - a szarvasmarhák rendszerint kevésbé érzékenyek a betegségre. A fertőzött állatoknál az elhullási arány viszonylag alacsony, de a betegség súlyos szövődményekkel járhat, így sokáig elhúzódhat.