Nyitókép: MTI/AP/AFP pool/Behrouz Mehri

Kisida Fumio esélyeit felemésztette az infláció és a korrupció

Infostart / MTI
2024. augusztus 14. 12:06
Nem indul újra posztjáért a japán miniszterelnök szeptemberben.

Kisida Fumio japán miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy szeptemberben visszavonul a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) vezetői posztjáról, ami azt jelenti, hogy lemond a kormányfői hivatalról is.

Tokiói sajtótájékoztatóján a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a közelgő pártelnökválasztáson "demonstrálni kell a lakosságnak, hogy az LDP a változás korát éli", a pártban reformokra van szükség, és vissza kell nyerni a lakosság bizalmát. Kijelentette, hogy mindennek a legnyilvánvalóbb jele az, ha nem jelölteti magát újra.

Hozzátette, hogy a jövő hónap végéig még teljes mértékben eleget tesz kormányfői feladatainak.

Az LDP 1945 óta szinte megszakítás nélkül hatalmon van Japánban, és hagyomány, hogy a párt vezetője egyúttal a miniszterelnök is.

A 67 éves Kisida 2021-es kinevezése után sikeresen kivezette ugyan az országot a súlyos gazdasági nehézségeket is okozó koronavírus-járványból, de a magas infláció és a pártot sújtó korrupciógyanús incidensek miatt a kormány népszerűsége azóta jelentősen csökkent, és

friss közvélemény-kutatások szerint támogatottsága már csak 25 százalék körül jár.

Kisida Fumio nem nevezte meg, kit látna szívesen utódjául, de kijelentette, hogy olyan személyiségre van szükség, aki kész komoly tárgyalásokat folytatni a kormány népszerűségét is csorbító problémákról.