Nyitókép: MTI/AP/Andrew Harnik

Beárazta az USA az oroszbarátságot

Infostart / MTI
2024. augusztus 10. 10:32
Szankcióval sújtotta az Egyesült Államok Fehéroroszországot az Oroszország elleni szankciók kijátszása miatt

Az Egyesült Államok büntetőintézkedéssel sújtott több tucatnyi fehérorosz vállalkozást és magánszemélyt az Oroszország elleni szankciók megsértéséért - jelentette be az amerikai pénzügyminisztérium.

A közlemény szerint az intézkedést az Egyesült Királyság és Kanada kormányával összhangban hozták.

A washingtoni bejelentés alapján szankció hatálya alá került 19 magánszemély, valamint 14 vállalkozás és egy a szankciók kijátszásában részt vevő repülőgép.

A büntetőintézkedések indokai közé sorolják az Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt kirótt szankciók kijátszása mellett azt is, hogy az érintettek anyagi előnyhöz segítettek Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök belső köréhez tartozó embereket.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma Kanadával, az Egyesült Királysággal és az Európai Unióval közös közleményben szólította fel a fehérorosz kormányt, hogy engedje el - a közlemény szerint - az országban politikai okokból bebörtönzött 1400 embert.

A nyugati hatalmak nyilatkozata kilátásba helyez további büntetőintézkedéseket a demokratikus értékek megsértése miatt, és kifejezi az aláírók szolidaritását a fehérorosz emberek mellett, négy évvel az - a dokumentum megfogalmazása szerint - elcsalt elnökválasztást és az emberi jogok megdöbbentő mértékű megsértését követően.