Nyitókép: MTI/AP/AFP pool/Behrouz Mehri

A földrengés veszélye miatt lemondta közép-ázsiai útját a japán kormányfő

Infostart / MTI
2024. augusztus 9. 10:18
Kisida Fumio minden eshetőségre felkészül.

Kisida Fumio japán miniszterelnök pénteken lemondta három közép-ázsiai országba tervezett hivatalos útját, mert a friss szeizmológiai előrejelzések szerint a közeljövőben a korábbiaknál is pusztítóbb erejű "megaföldrengés" rázhatja meg az ország csendes-óceáni partvidékét - jelentette az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató.

A Japán Meteorológiai Hivatal csütörtökön újabb, hatalmas földrengés veszélyére adott ki figyelmeztetést, miután aznap egy 7,1-es erősségű földmozgás rázta meg az ország délnyugati részén fekvő Kjúsú szigetét, húsz-ötven centiméter magas szökőárhullámot okozva a partvidéken.

Noha az előrejelzés alapján nem biztos, hogy egy ilyen erős rengés bekövetkezik, a kormányfő elővigyázatosságból jobbnak látta, ha nem utazik külföldre a következő hetekben, hogy minden eshetőségre felkészülhessen. Kisida pénteken indult volna, hogy csúcstalálkozón vegyen részt Kazahsztánban, majd Üzbegisztán után hétfőn Mongóliában tett volna látogatást. A japán kormány reményei szerint az elmaradt találkozókat online konferencia keretében megtarthatják - közölte az NHK.

A japán szeizmológusok nemrégiben 70-80 százalékra - a következő négy évtizedet illetően pedig 90 százalékra - emelték annak valószínűségét, hogy a Japán csendes-óceáni partjainál található, Honsú szigetétől délre húzódó Nankai-árok mentén egy 8-as vagy 9-es erősségű rengés fog bekövetkezni.