Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Mecel

Nem akármilyen vendéget hívtak meg Mexikó új elnökének beiktatására

Infostart
2024. augusztus 7. 12:14
A meghívással viszont van egy kis bökkenő, ugyanis a mexikói hatóságoknak kötelessége lenne azonnal intézkedni az orosz elnök ellen, ha mégis megjelenne.

Mexikó meghívta Vlagyimir Putyin orosz államfőt Claudia Sheinbaum megválasztott mexikói elnök október 1-jei beiktatására - írja a Reuters cikke nyomán a Portfolio.

A mexikói orosz nagykövetség közölte: "Elküldtük Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy meghívtuk Oroszországot Claudia Sheinbaum elnök beiktatására. Az orosz elnök dönti el, hogy maga vesz-e részt a ceremónián, vagy egy másik magas rangú tisztviselőt jelöl ki, aki ezt megteszi a nevében."

A mexikói külügyminisztérium később közölte a Reutersszel, hogy minden ország vezetőjének küldtek meghívót, amelyekkel Mexikó diplomáciai kapcsolatban áll.

A közép-amerikai ország egyébként tagja annak a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC), amely 2023-ban elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen ukrán gyermekek Oroszországba deportálása miatt - írják. Így, ha az orosz elnök megjelenne Mexikóban, a helyi hatóságoknak hivatalosan őrizetbe kellene venniük az elfogatóparancs értelmében. Arra a kérdésre egyelőre nem válaszoltak, hogy mi történne, ha Vlagyimir Putyin valóban megjelenne az ünnepségen.

A lap hozzáteszi, hogy Mexikó egyébként jó kapcsolatot ápol Oroszországgal, tavaly szeptemberben például, még Andres Manuel Lopez Obrador elnöksége idején egy orosz katonai egység vett részt egy mexikói függetlenség napi katonai parádén. Amikor Claudia Sheinbaumot júniusban elnökké választották, Vlagyimir Putyin úgy gratulált neki, hogy Mexikót Oroszország "történelmileg baráti partnerének" titulálta Latin-Amerikában.