Nyitókép: Forrás: Wikipédia.

A románok is beszállnának az ukránok szuperfegyverének gyártásába – videó

Infostart
2024. augusztus 6. 13:55
Sajtóértesülések szerint Románia is részt venne az ukrán R-360 Neptun cirkálórakéta korszerűsítésében és gyártásában.

Több, az interneten publikáló portál is arról számolt, hogy Románia Ukrajnával közösen fejlesztené és gyártaná az R-360 Neptun cirkálórakétákat. A Defence Express azt írja: Kijevben még tavaly áprilisban jelentették be, hogy korszerűsíteni akarják a fegyvert. A Neptunt az ukrán Lucs tervezőiroda mérnökei alkották meg, és először 2015-ben mutatták be a nyilvánosság előtt. A még a Szovjetunióban tervezett H-35 hajók elleni rakéta továbbfejlesztésének tekinthető, ám annál sokkal fejlettebb a vezérlőrendszere és nagyobb a hatótávolsága.

Az R-360-ast egyaránt be lehet vetni hajók és szárazföldi célpontok ellen. Teherautóról indítják és miután egy startrakéta felgyorsítja az utazósebességre, a meghajtását a továbbiakban már kis méretű gázturbina végzi. Szubszonikus, vagyis a hangsebesség alatti tartományban repül, ezért igazából nem is rakéta, hanem robotrepülőgép. Az indulást követően a felszín közelébe ereszkedik, hogy az ellenség felderítő radarjai ne vehessék észre. Előre beprogramozott útvonalat repül végig, és ha kell, oldalirányban kitérve kerülgeti az előtte álló akadályokat. A cél közelében bekapcsol a saját radarja, amivel megkeresi és azonosítja a becsapódás helyét. Ezután hirtelen felemelkedik, és majdnem függőlegesen rázuhan a célpontra.

A 150 kilogrammnyi robbanótöltet kilencezer tonnás vagy annál kisebb hajók megsemmisítésére elég, hatótávolsága pedig kétszáz kilométer. A fejlesztések célja, hogy ezt legalább ezer kilométerre növeljék, a robbanófej pedig a mostaninak a kétszerese legyen. Az R-360 Neptun eddigi legnagyobb sikere az volt, hogy állítólag két ilyen cirkálórakétával süllyesztették el az ukránok a fekete-tengeri orosz flotta zászlóshajóját, a Moszkva cirkálót.

A világhálón megjelent értesülések szerint Románia azért érdeklődik a fegyver iránt, mert a háború után nagyobb szerepet akar játszani a Fekete-tenger térségében. Bukarestnek nyilván imponál, hogy Kijev lényegében érdemi hajóhad nélkül, drónokkal és cirkálórakétákkal mért megrendítő csapásokat az orosz flottára.