Nyitókép: Forrás: defenceexpress.ua

Súlyosabb veszteség érte az oroszokat, mint azt elsőre gondolták

Infostart
2024. augusztus 5. 15:51
Megfigyelők szerint messzeható következményei lesznek annak, hogy a hét végén az ukránoknak sikerült elsüllyeszteniük a fekete-tengeri orosz flotta egyik tengeralattjáróját.

Mint arról az Infostart is beszámolt, pár napja az ukránok – valószínűleg a brit–francia eredetű Storm Shadow/SCALP-EG cirkálórakétákkal – a tenger fenekére küldték az orosz Rosztov-na-Donu tengeralattjárót. A búvárhajtót 2023. szeptember 13-án egyszer már eltalálták, de akkor az oroszok azt közölték, hogy javítható. Hozzá is kezdtek a hajó rendbetételéhez, és miután sikerült újból úszóképessé tenniük, átvontatták Szevasztopol egy másik javítóbázisára, ahol folytatták a munkálatokat. Itt érte a hét végén a végzetes rakétatalálat.

A Rosztov-na-Donu elsüllyesztése azonban azt is jelenti, hogy az ukránok bármikor képesek lecsapni Szevasztopolra és az ott lévő javító üzemekre. Így a most elpusztított tengeralattjáró testvérhajóinak és más, régebbi egységeknek a javítása komoly kockázatot jelent. Márpedig egy korszerű haditengerészet nem létezhet megfelelő karbantartás nélkül.

Az orosz haditengerészet Projekt 636.3 osztályú, dízel-elektromos meghajtású tengeralattjárója, az Ufa Forrás: Wikipédia.

A Defence Express internetes portál szerint szinte kizárt, hogy az oroszok a búvárhajóikat az Azovi-tengeren és a Don folyón keresztül a saját hátországukba küldjék javításra. A szóba jöhető fekete-tengeri karbantartó központok – Kercs és Novorosszijszk – pedig eddig még soha nem javítottak tengeralattjárót. Ráadásul a hajók el sem hagyhatják a Fekete-tengert, mert Törökország – az Ukrajna elleni invázió kezdetén – lezárta a Boszporuszt az orosz hadihajók előtt.

Igazából csak idő kérdése, hogy mikor állnak le a megfelelő karbantartás vagy javítás hiánya miatt. Ez már csak azért is komoly érvágás lesz az oroszoknak, mert a 3M54 Kalibr cirkálórakétáikkal ezek a hajók képesek támadni Ukrajnát. A fekete-tengeri flotta zászlóshajója, a Moszkva rakétás cirkáló elsüllyesztése után az orosz haditengerészet csak a Projekt 636.3 osztályú (ilyen volt a most elsüllyedt Rosztov-na-Donu is) búvárhajóknak engedte, hogy behatoljanak az ukrán felségvizekre, ahonnan több rakétacsapást mértek Odessza környéki célpontokra.