Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Észak-Korea nemet mondott az oroszoknak

Infostart / MTI
2024. augusztus 4. 15:24
Köszönettel visszautasította Észak-Korea vasárnap az Oroszország által felajánlott humanitárius segítséget az árvizek okozta károk enyhítésére, arra hivatkozva, hogy Phenjan már meghozta a szükséges intézkedéseket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton üzent Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek, hogy Moszkva kész azonnal segítséget nyújtani a júliusi heves esőzések okozta károk helyreállításában - jelentette a KCNA észak-koreai hírügynökség. Putyin biztosította a phenjani vezetőt, hogy Oroszország "osztozik a baráti Észak-Korea fájdalmában és gyászában", és felajánlotta, hogy Moszkva kész bármikor segítséget és támogatást nyújtani.

Kim Dzsongun válaszában azt írta, Phenjannak már kész tervei vannak a helyzet kezelésére, és megtette a megfelelő intézkedéseket. Ugyanakkor hozzátette, hogy

ha később mégis segítségre lenne szükségük, akkor "hű moszkvai barátaihoz" fog fordulni.

Szombaton Kim Dzsongun "hamis szóbeszédnek" minősítette a dél-koreai sajtóban megjelent híreket, amelyek szerint 1500 ember életét vesztette vagy eltűnt Észak-Koreában a kínai határ közelében a júliusi árvizek következtében. A vezető szerint nem halt meg senki a környezeti katasztrófában, és a hatóságok mintegy 5 ezer érintettet helyeztek el átmeneti szálláshelyeken.

Észak-Korea a héten jelentette be, hogy "rekordmennyiségű" csapadék hullott az ország északi részén, a Kínával határos térségben, "súlyos válságot" okozva. A közlemény szerint az áradások több mint ötezer lakost elzártak a külvilágtól. Július 31-én Phenjan közölte, hogy számos középületet, létesítményt, utat és vasutat, több mint 4100 települést és közel 3000 hektárnyi földterületet öntött el a víz Szinidzsu és Uidzsu északi régiókban.

Dél-Korea pénteken közölte, hogy hiába ajánlotta fel segítségét Észak-Koreának, Phenjan nem válaszolt a megkeresésre.