Nyitókép: Getty Images/The Image Bank

9/11: az általános felháborodás után visszavonták a vádalkut

Infostart / MTI
2024. augusztus 3. 19:27
Az általános felháborodás hatására Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter saját hatáskörben máris visszavonta a 2001. szeptember 11-i terrortámadások megszervezésével vádolt három férfival néhány nappal ezelőtt megkötött vádalkut. Az erről szóló hivatalos feljegyzés szombaton jelent meg az amerikai sajtóban.

Oszama bin Ladennek, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjét és a szeptember 11-i merényletek értelmi szerzőjét 2011-ben Pakisztánban ölték meg amerikai kommandósok. A terrortámadások megszervezőit, Hálid Sejk Mohamedet, Valid bin Attast és Musztafa al-Havszavit a guantánamói amerikai támaszpont börtönében tartják fogva, és közeleg ügyükben a per.

A szerdán megkötött vádalku arról szólt, hogy a három vádlottat nem ítélik halálra, életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthatnak. Az erről szóló jelentés csütörtökön jelent meg a sajtóban, és általános felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban. A szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak családtagjait tömörítő szervezet (9/11 Justice) elnöke, Brett Eagleson megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy a Pentagon ügyészei nem konzultáltak velük, és még csak előzetes tájékoztatást sem adtak a tervezett vádalkuról.

A képviselőház katonai-védelmi ügyekért felelős bizottságának elnöke, Mike Rogers republikánus párti képviselő bejelentette pénteken, hogy vizsgálatot indítanak az „elfogadhatatlan” intézkedés ügyében.

A Fehér Ház csütörtökön azt közölte, hogy a vádalkuról szóló tervről az elnöki hivatal nem tudott, a visszavonást pedig a Pentagon illetékességére hivatkozva nem kommentálta.

Lloyd Austin a vádalku visszavonásáról szóló bejelentése után hangoztatta, hogy a Biden-kormány a politikai és társadalmi nyomásra korrigálta a döntést, és hogy ezzel a képviselőház republikánus elnöke, Mike Johnson egyetért.

A vád szerint Hálíd Sejk Mohamed irányította és finanszírozta annak a 19 embernek a kiképzését, aki 2001. szeptember 11-én végrehajtotta a repülőgépek eltérítésével elkövetett összehangolt terrortámadást.