Nyitókép: Pixabay

Különleges módszerrel vadásszák le az ittas vezetőket

Infostart
2024. augusztus 1. 05:24
Egyre több régió jutalmazza az ittas vezetők feljelentését.

Az Amúr régió egyik helyi önkormányzati vezetője, Vaszilij Orlov egy blagovescsenszki baleset után - amelyben egy ittas taxisofőr hibájából öten haltak meg - állt elő az első ránézésre meghökkentő ötletével. Ennek lényege, hogy minden, a rendőrség által megerősített szabálysértésért 2-5 ezer rubel (1 rubel a jelenlegi árfolyamon 4,24 forint) jutalom jár. Hasonló „ösztönző rendszert” már bevezettek, többek között a komi, vologdai, és nyizsnyij-novgorodi országrészekben, valamint a Jamalo-Nyenyec autonóm körzetben - írja a privatbankar.hu.

Az intézkedés része az alkoholfogyasztás elleni küzdelemnek. A fent említett régió törvényhozó testülete olyan kezdeményezéssel fog hamarosan előállni, miszerint az Orosz Föderációban az ittas vezetésért kiszabott bírságot tízszeresére emeljék, a közügyektől való eltiltás maximális időtartamát pedig háromról öt évre.

A június 14-i baleset után a regionális közlekedési és igazságügyi minisztérium, valamint a belügyminisztérium állami közlekedésbiztonsági felügyelősége fogja kidolgozni a pénzügyi ösztönző mechanizmust, a feljelentő állampolgárok számára megjutalmazására. A tettes, egy helyi taxis, beismerte a bűnösségét, a városi bíróság pedig letartóztatta.

Akár 15 évig terjedő szabadságvesztést is kaphat.

Az ösztönzési mechanizmus részletei még nem ismertek és az összeg mértéke se. Annyi biztos, hogy az efféle kifizetésekre forrást a regionális költségvetésből különítenek el. A területi önkormányzati vezető szerint a médián keresztül is rendszeresen tájékoztatni kell a lakosságot az efféle közlekedési szabálysértésekről.

Egyébként Oroszországban másutt már régóta létezik a közlekedési szabálysértőkről szóló feljelentés jutalmazásának gyakorlata. Az év elején az Altáj Köztársaság hatóságai bejelentették, hogy 500 ezer rubelt különítettek el erre a célra. A permi területen 5 ezer rubelt fizetnek egy ilyen infóért. A helyi költségvetésben idén 250 ezer rubelt szánnak erre a célra. Brjanszk környékén a jutalom a jogsértés veszélyességének mértékétől függ: ha a sofőrt ittas vezetésért vádolják, akkor az informátornak 3 ezer rubel jár, ha pedig ismételten ittas sofőrt buktatott le, már 5 ezer. Van, ahol nem pénzzel jutalmaznak, hanem moziba, színházba és állatkertbe szóló jeggyel.