Nyitókép: IherPhoto/Getty Images

Pocsolyából isznak az orosz katonák Ukrajnában - videó

Infostart
2024. július 30. 12:19
Az Ukrajnát is sújtó kánikula komoly ellátási gondokat okoz az orosz hadseregnek - állítja internetes bejegyzésében Anton Gerascsenko.

Az ukrán belügyminiszter tanácsadója az X-en tett közzé egy videót, amelyen azt látni, hogy az országba betört orosz katonák egy útszéli pocsolya vizét isszák. Gerascsenko azt írja, a nagy hőség miatt kritikussá vált a csapatok vízellátása.

Az ukrán belügyminiszter tanácsadója idézi a Fighterbomber nevű egyik orosz hadi-bloggert, aki arról számolt be, hogy a parancsnokság személyenként napi egy literben szabta meg a katonák vízadagját. Ez ugyanúgy vonatkozik a lövészárkokban harcoló gyalogosokra és a vadászpilótákra is.

Utóbbiak állítólag kénytelenek a repterek környéki falvakban vizet kunyerálni, bár ez nem nagyon tetszik az ott lakóknak, hiszen ők maguk is híján vannak az innivalónak. Ezért a Z-blogger felkérte a palackozott vizet gyártó orosz cégeket, hogy segítsenek a légierő katonáin.

Később Fighterbomber azt közölte, hogy sikerült az egyik repülőtérre 3300 liter vizet eljuttatni, bár ez a mennyiség legfeljebb egy hónapra elegendő csupán. Ugyanakkor az adományozó vállalatok azt kérték, hogy a nevük maradjon titokban. Feltehetően azért, mert nem akarják, hogy a nemzetközi közösség szankciókkal sújtsa őket, mint a megszálló erők támogatóit.

Anton Gerascsenko szerint legalább hét orosz ezred szenved vízhiánytól Ukrajnában. Nekik összesen 23 tonna vízre lenne szükségük, de ezt a moszkvai hadvezetés egyelőre képtelen biztosítani. Az ukrán tanácsadó azt írja: a vízhiány is mutatja, milyen komolyak az orosz hadsereg logisztikai problémái. A vízellátás zavarát a hőség és a szárazság mellett a Kahovka-gát lerombolása is okozza - állapította meg a kijevi tanácsadó.

Mivel még a fronton harcoló az orosz katonák sem jutnak elegendő innivalóhoz, így kénytelenek pocsolyákból oltani a szomjukat.

Ez viszont csak tetézi a bajaikat, mivel a lövészárkok közelében lévő tócsák a szétdobált szeméttől, a kiömlött üzemanyagtól, vagy éppen az oszladozó holttestektől szennyezettek. Nem csoda, hogy a katonák között egyre gyakoribbak a megbetegedések.

A kiszáradás és a betegségek valószínűleg az ukrán védők támadásai nélkül is alaposan megtépázzák az orosz katonák harci kedvét és a pusztulásukat okozzák - állítja Anton Gerascsenko.