Nyitókép: Getty Images/ MurguiaŠphotography

A legvégsőhöz folyamodtak egy medve ellen Észak-Olaszországban

Infostart / MTI
2024. július 30. 19:42
Kilőttek az olasz hatóságok kedden egy veszélyesnek ítélt nőstény medvét, amely nemrég megsebesített egy francia turistát az észak-olaszországi Trento megyében.

A helyi erdészeti hatóságok a vadállatok nyomon követésére használt rádiójelek segítségével találták meg a KJ1 jelzésű medvét, és Trento autonóm megye elnöke, Maurizio Fugatti utasítására végeztek vele.

A francia turistát július 16-án támadta meg, de a közelmúltban rajta kívül még hat alkalommal került emberek közelébe. A hatóságok erre alapozva minősítették "veszélyes példánynak" az állatot.

A Nemzetközi Állatvédelmi Szervezet (OIPA) kifogásolta az intézkedést, és közleményében azt állította, hogy Fugatti "medveellenes" politikát folytat. "Az állatok érző lények, amelyeket tisztelni és gondozni kell, nem pedig megszabadulni tőlük" - írta a szervezet.

Az OIPA szerint a kilőtt medve 22 év körüli lehetett, és három bocsa volt, amelyeknek most anyjuk nélkül kell túlélniük a vadonban.

Trento város környékére 1999 után kezdtek medvéket visszatelepíteni egy európai uniós program keretében. Az utóbbi években több medvetámadás is történt a térségben. Tavaly a JJ4 jelölésű nőstény barnamedve halálosan megsebesített egy kocogót. Az állatot befogták, elválasztották bocsaitól, ketrecbe zárták, és hónapokig folyt a vita arról, hogy mi legyen a sorsa. Az állatvédők tiltakozása miatt letettek arról, hogy megöljék, és végül az a döntés született, hogy egy németországi medveotthonban helyezik el.