Nyitókép: Lucas Neves/NurPhoto via Getty Images

Újabb hírek a francia gyorsvasút elleni szabotázsakció-sorozatról

Infostart
2024. július 27. 19:07
Nem kizárható, hogy külföldi közreműködéssel történt a francia vasúthálózat ellen elkövetett szabotázs, amely az olimpiai játékok nyitónapján okozott káoszt a vasúti közlekedésben - jelentette ki Gérald Darmanin francia belügyminiszter Párizsban. Beszélt arról is, mikorra állhatnak helyre a menetrendek.

A péntek hajnalban elkövetett támadások károkat okoztak a Párizst Lille-lel, Bordeaux-val és Strasbourggal összekötő vasútvonalakon, az elkövetők jelzőberendezéseket és kábeleket rongáltak meg és tüzet okoztak. Az állami vasút (SNCF) közlése szerint a Párizs-Marseille vonalon sikerült meghiúsítani egy újabb támadást.

Egyelőre nem történt bejelentés arról, hogy ki lehet a felelős támadások elkövetéséért.

"Ki a felelős? Függetlenül attól, hogy a támadást belföldről vagy külföldről rendelték meg, még túl korai lenne erről nyilatkozni" - mondta a francia belügyminiszter a France 2 televíziónak, és hozzátette: az eddigi vizsgálatok alapján valószínű, hogy hamar megtalálják a felelősöket.

Két biztonsági forrás szerint a kezdetben baloldali militánsokra vagy környezetvédelmi aktivistákra gyanakodtak, de erre utaló bizonyítékok egyelőre nincsenek.

"A francai gyorsvasúthálózat forgalma hétfőre visszatérhet a megszokott keretek közé"

- mondta Patrice Vergriete közlekedési miniszteri megbízott és Jean-Pierre Farandou, az SNCF vezetője szombaton újságíróknak.

Az állami vasúttársaság közölte, hogy az olimpiai csapatok utazása biztosított.

Patrice Vergriete emlékeztetett arra, hogy a támadások miatt százezren nem tudtak vonatra szállni, és további 150 ezer ember vonata késett, de végül mindenki eljutott célállomására.

"Holnap is lesznek fennakadások, de hétfőtől már nem kell aggódni" - hangsúlyozta a megbízott.