Nyitókép: Pexels.com

Vörös riasztás Kínában: 29 ezer katonát helyeztek készenlétbe

Infostart / MTI
2024. július 24. 18:09
A kínai meteorológiai központ szerdán, idén először a legmagasabb szintű, vörös riasztást adta ki az ország felé közelítő Gaemi tájfunra, Tajvanon pedig több helyen is bezárták az üzleteket, iskolákat, több száz légi járatot töröltek, és több ezer embert evakuáltak az érintett térségekben.

„A Gaemi, amely várhatóan az elmúlt nyolc év legerősebb vihara lesz Tajvanon, szerdán késő este ér partot az északkeleti partvidéken” – közölték tajvani meteorológusok, hozzátéve, hogy a Gaemi erős tájfun minősítést kapott, központjának közelében óránként akár 227 kilométeres széllökésekre is számítani kell.

Miután áthaladt a szigeten, az előrejelzések szerint csütörtök délután és éjszaka között másodszor is partot ér a Fucsien tartománybeli Fuding és Csincsiang közötti partvidék mentén, később Kína keleti részeit is érintve – jelentette a kínai meteorológiai központ.

A tajvani kormány közlése szerint a katasztrófaelhárítási munkálatok miatt 29 ezer katonát helyeztek készenlétbe, és több mint 4000 embert evakuáltak a ritkán lakott hegyvidéki területekről, ahol nagy esélye van a földcsuszamlásoknak. A szigeten az erősödő vihar miatt máris több sérültről és egy halottról érkezett jelentés.

A szakértők szerint a tájfun akár 1800 milliméternyi esőt is hozhat a Tajvan középső és déli részén elterülő hegyvidéki megyékre, és az esőzések a jövő hét közepéig kitartanak majd.

A Gaemi és a délnyugati monszun szerdán heves esőzéseket és nagy áradásokat eredményezett a Fülöp-szigetek fővárosában és északi tartományaiban is, aminek következtében ott tizenketten meghaltak, és több mint 600 ezer embert evakuálni kellett.